DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az egészségügyről szóló új törvényjavaslat előkészítése során szembesültünk egy döntési kényszerrel. Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekkel kapcsolatos kérdések önálló törvényben történő szabályozása mellett felhozható-e elegendő érv, vagy a régi gyakorlatnak megfelelően az egészségügyi törvényben kapjanak-e helyet a rendelkezések? Az önök előtt fekvő törvényjavaslat egyértelműen jelzi választásunkat, hogy - Magyarországon először - egy önálló törvényjavaslatot készítettünk az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről.
Szeretném megosztani önökkel, milyen érvek hatására döntött a kormány külön törvényjavaslat benyújtása mellett. A magyar gyógyszerészet - kutatás, gyártás, forgalmazás -, a magyar gyógyszerek hosszú évtizedek alatt kivívott nemzetközi tekintélyét nem veszélyeztethetjük azzal, hogy a nemzetközileg elvárt törvényi szintű szabályozás kialakításával késlekedjünk. A ma hatályos, alacsonyabb szintű jogszabályoknak nem minősülő szakmai irányelvek révén ugyan több-kevesebb sikerrel tudtunk alkalmazkodni az új körülményekhez, de a törvényi rendelkezések hiánya egyre többször okozott áthidalhatatlannak tűnő problémákat. Ezen túlmenően a gyógyszerészek és a szakterülethez szorosan kapcsolódó más szakmai körök részéről erőteljes igény fogalmazódott meg, hogy a gyógyszerügy - amely vitathatatlanul szorosan kapcsolódik az egészségügyhöz, ugyanakkor erős szálak fűzik az ipari és kereskedelmi háttérterületekhez is - sajátosságai külön törvényben jelenjenek meg, követve ezzel az Európai Unió tagországainak gyakorlatát.
A piaci viszonyok fokozatos térnyerésének eredményeként a gyógyszergyártás és a gyógyszer-nagykereskedelem, valamint a lakosság közvetlen gyógyszerellátását biztosító gyógyszertárak szinte teljes egészében a magánszférába tartoznak. Az állam közvetlen szerepe a gyógyszerellátásban megszűnt, jelenléte kizárólag a feltételrendszer meghatározására és az igazgatás területeire korlátozódik. Ennek az új szerepnek megfelelően a beterjesztett törvényjavaslat megalkotásának a legfőbb célja az, hogy az alapvetően piaci viszonyok által szabályozott gyógyszerellátás során az állampolgárok mindenkor jó minőségű, biztonságos és hatásos gyógyszerekhez jussanak.
A garanciális jelentőségű szabályok rögzítése mellett a törvényjavaslat keret jellegű. Nem ismétli meg azokat a hatályos rendelkezéseket, amelyeket az elmúlt időszakban meghozott törvények tartalmaznak. Példaként említhetem a gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól szóló, 1994. évi LIV. törvényt.
Szeretném eloszlatni ezzel kapcsolatban azokat az aggályokat, amelyek azzal összefüggésben fogalmazódnak meg, hogy ez a törvényjavaslat alapvetően megváltoztatja az említett törvénnyel kialakított és véleményem szerint is összességében jól működő gyógyszerellátást. Szó sincs arról, tisztelt képviselőtársaim, hogy a törvényjavaslat elfogadását követően a gyógyszertárakon és más egészségügyi intézményeken kívül mások is jogosultak lennének a betegek közvetlen gyógyszerellátására. További példaként említhetem a kábítószerként, pszichotrop anyagként minősített gyógyszerekre vonatkozó általános szabályokat is, amelyek nem ismétlik meg a nemzetközi egyezményben foglaltakat.
A törvényjavaslat főbb tartalmi elemei közül szeretném szíves figyelmüket a következőkre ráirányítani:
A javaslat hatálya nem terjed ki az állategészségügy és az állatgyógyászati készítményekkel kapcsolatos kérdésekre, tekintettel arra, hogy ezt az 1995. évi XCV. törvény már rendezte.
A törvényjavaslat ez ideig önkéntesen követett három, európai uniós irányelv kötelező alkalmazását írja elő. Ezek az irányelvek a gyógyszergyártási, laboratóriumi és klinikai gyakorlat területét fogják át.
A javaslat törvényi szintre emeli a gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység végzésének legfontosabb szabályait, egyben új feltételeket is meghatároz. Közülük is a legfontosabb, hogy a jövőben gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység végzésének feltétele lesz - az egészségügyi világszervezet ajánlásai alapján - az akut életveszély elhárításához szükséges gyógyszerek folyamatos forgalmazása és megfelelő raktárkészlet tartása. Ennek a feltételnek a jelenleg gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezőknek a törvényben meghatározott kivételekkel hat hónap alatt kell megfelelniük. Ez a gyógyszerellátás biztonságát szolgáló új feltétel nem értelmezhető oly módon, hogy a törvényjavaslat a gyógyszer-nagykereskedelem monopolizálását szorgalmazná.
(8.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat új elemként rögzíti az Európai Unió tagállamaiban már bevezetésre került úgynevezett, termékfelelősségi rendszert a gyógyszer emberi alkalmazásával kapcsolatban okozott károkra. Ennek eredményeként a jövőben a gyógyszerfelhasználással kapcsolatban a termék minőségi hibájából eredő károk tekintetében a felelősséget az előállító viseli. Ezzel változik az állam jelenlegi abszolút kártalanítási kötelezettsége, amely a törvény hatálybalépését követően csak azokban az esetekben áll majd fenn, amikor a termék minősége a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek megfelel, de ennek ellenére felhasználása kárt okoz. A javaslat a gyógyszerellátással kapcsolatos betegjogok megfogalmazásával megteremti hazánkban is a felelősségteljes öngyógyszerezés lehetőségét. A betegnek joga, a gyógyszerésznek pedig kötelessége a gyógyszerekkel kapcsolatos információk megszerzése, illetőleg átadása.
Tisztelt Országgyűlés! A gyógyszerészet régi igénye teljesül azzal, hogy önálló törvényjavaslatot terjesztettünk elő az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekkel összefüggő kérdésekről. Ugyanakkor jelentős lépést teszünk ezzel a javaslattal az Európai Unió jogrendszeréhez történő felzárkózás érdekében.
Kérem önöket, hogy észrevételeikkel, javaslataikkal gazdagítsák a törvénytervezetet, segítsék útján az elfogadást.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me