PALLAG LÁSZLÓ

Full text search

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Miniszter Úr! A T/5095. számú törvényjavaslat az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szól. Ez a törvényjavaslat, melynek tárgyalását megkezdtük, fontos mérföldkő lenne az egészségügyi törvények sorában akkor, ha ennek hátterében nem egy, a Független Kisgazdapárt számára elfogadhatatlan állapot húzódna meg.
Az egészségügyre és annak finanszírozására egy átláthatatlan, követhetetlen, egyre leépülő rendszertelenség a jellemző. A gyógyszeriparban súlytalanná lettünk, elveszítve a korábban kivívott tekintélyünket, piacainkat, lehetőségeinket. Elleptek a drága külföldi gyógyszerek, visszaszorítva a hazai termékeket, sőt, többségében kiszorították őket a piacról. A szegények, a kispénzűek, a nyugdíjasok, a nagycsaládosok ha betegek lesznek, igen nehéz helyzetbe kerülnek a költségek miatt, nagyon sokszor nem tudják megvenni a gyógyszereket.
A gyógyszerek az egészséges élet megtartásának, a betegség megelőzésének, valamint az egészség helyreállításának fontos eszköze. A törvényjavaslat aktualitását képezi az is, hogy ebben az évben van Richter Gedeon születésének 125. évfordulója, annak a Richter Gedeonnak, aki a magyarországi gyógyszergyártás megteremtője volt. Vajon mit látna, ha felébredne? - kérdezem. Szerintem rögvest visszafordulna a megdöbbenéstől.
A javaslat fontosságát alátámasztja, hogy a gyógyszeripar a legnagyobb ipari szektorok egyike a világban, komoly verseny folyik a piacokért. A kapzsiság, a hozzá nem értés, a fejetlenség a piacok elvesztését és a leépülést eredményezte. Viszont a legnagyobb fejlődés ezen a területen van a világon. Hol van, mivé lett az a szellemi tőke, amely a gyógyszeriparunkat jellemezte? A felsorolt szempontok figyelembevételével, a nemzetközi szabványokkal összhangban kellene a század eleje óta kialakult gyógyszerellátást a régen kivívott tekintélyének megfelelően visszaállítani. A törvény céljában ezekre feltétlen utalni kellene.
A gyógyszerellátással, illetőleg a gyógyszer forgalmazásával kapcsolatos átfogó törvényi szabályozás már nagyon időszerűnek látszik, mivel a gyógyszerügyeket eddig csak a '72. évi II. törvény 55., 58. §-ai, valamint néhány alacsonyabb rendű jogszabály szabályozta. Tekintettel arra, hogy bizonyos gyógyszerfelhasználást garantáló jogszabályi rendelkezések az egészségügyi ellátás részeként fontos, alkotmányos alapjogokat érintenek, a teljes körű szabályozásra mindenképpen szükség van. Világosan meg kell fogalmazni, mit várunk el a gyógyszerektől, melyek a gyógyszerellátásban szereplők feladatai, és mi a felelősségük.
Az állam felelősségének a meghatározásakor, sajnos, kimaradt egy el nem hanyagolható szempont, ez pedig a gyógyszer gazdaságilag a lakosság részére elérhető áron való biztosítása. Ezt a gazdasági szabályozottságot szabályozott verseny formájában célszerű megvalósítani. Magyarország gyógyszerfogyasztás terén nemzetközi összehasonlításban közismerten előkelő helyet foglal el. A '90-es évek elején a GDP 1,7 százalékát költöttük gyógyszerekre, amely az egészségügyi kiadások 30 százalékát tette ki. Ez nemzetközi összehasonlításban igen magas, mert fejlett nyugati országokban a GDP-nek csak 0,7-1,4 százalékát fordítják gyógyszerekre, ami az egészségügyi kiadások 8-20 százalékát teszi ki.
A továbbiakban, tisztelt képviselőtársaim, a törvénytervezet főbb kérdéseihez fűzök megjegyzést. A gyógyszergyártás feltételes szakaszban, a megfelelő szabályozottság előírásaival a magyar gyógyszergyártás védelmére, fejlesztésére lehetőséget kell teremteni, amíg lehet, vissza kell állítani tekintélyünket nemzetközi szinten.
(8.50)
A gyógyszerkipróbálások tekintetében a helyes gyógyszergyártási gyakorlat követelményeinél figyelembe kell venni, hogy a nemzetközi módszerek gyorsan változnak. Itt a biotechnológiai eljárások példáját említem. A törvénykönyv, eljárási rend, regisztráció fontos eleme a törvénynek, hiszen ennek során a gyógyszernek minősülő termékről be kell bizonyítani, hogy hatékony, minősége állandó és relatíve ártalmatlan. A garanciális elemek kiemelten kell hogy szerepeljenek, csak ezek után lehet szó a forgalmazásról.
A kérdést a törvénytervezet az ár vonatkozásában megkerüli. A kormányzati felelősséget meg kell jeleníteni, jelen helyzetben a népjóléti minisztert. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és gyógyszertárak közötti megállapodás egy viszonylagos gyakorlat. Ennek szakmai meghatározása az egyes gyógyszerek rendelhetőségénél dől el.
A törvénytervezetnek már érzékenyebb része a gyógyszer-nagykereskedelem, melynek sajátosságai vannak. A tevékenység tárgyát képező áru, az úgynevezett különleges áru magas szellemi, anyagi értékeket képvisel, aminek forgalmazása különleges szakmai tudást, tárgyi és személyi felkészülést igényel. Ennek fontosságát ki kell hogy emelje a törvénytervezet. Itt kívánom megjegyezni, hogy a törvénytervezetben túl sokszor szerepelnek a "külön jogszabály" és a "miniszter külön engedélye" kifejezések. Felvetődik az a gondolat, hogy az érdekeltségi körök sürgették vajon a tervezet átfuttatását a parlamenten még a választások előtt. Hátha ez már - pestiesen szólva: - nem jön be a választások után? A nagy pénzek mozgásának feltételeit a volt megyei gyógyszertári központok megszerzői nem akarják-e gyorsan megváltoztatni?
A közvetlen lakossági gyógyszerellátás kiegyensúlyozottá vált, fontos helye van ennek a kérdésnek a településeken az életközösségek vonatkozásában. A gyógyszertárak működésében tapasztalható, hogy az utóbbi időben a gyógyszerek mellett - a patika fennmaradása érdekében - nagy számú kozmetikum, egyéb gyógyászati anyagok, fitotéka termékek is forgalmazásra kerülnek. Ugyanakkor e törvénytervezethez az általam elmondott gondolatok alapján célszerű lenne megfogalmazni az úgynevezett konzervatív gyógyszertár keretében, hogy a gyógyszertárban forgalmazott termékek között döntő mértékben a gyógyszer szerepeljen.
A gyógyszertár egész működése a gyógyszer forgalmazására épül. A gyógyszerek, a gyógyszerellátás hatósági ellenőrzése során erősítendő a hagyományosan jól kialakult, szabályozott rendfenntartás. A legnagyobb körültekintést és a legszigorúbb szabályozást a kábítószerként és pszichotrop anyagokként minősített gyógyszerre kell vonatkoztatni. Az egyéb törvényekkel összhangot kell teremteni. Tekintettel a törvénytervezet aktualitására, megelőzési feladatot, továbbá e területen a konkrét felelősséget a gyógyszerellátók vonatkozásában teljessé kell tenni. A gyógyszerfelhasználással kapcsolatos betegjogok tekintetében az öngyógyszerezés egészségügyi, népegészségügyi szerepét, a gyógyszert közvetlenül a betegnek juttató gyógyszerész felelősségét a 19. §-ban meg kell jeleníteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében a törvénytervezetben a betegek érdekének elsődlegessége a gyógyszergyártókkal és a forgalmazókkal szemben azonban meg kell hogy jelenjen. Erre az indoklási rész sem tér ki egyértelműen.
Végezetül: ez a tervezet a kisgazdák számára így elfogadhatatlan. Be fogjuk adni módosító indítványainkat, és csak azoknak az elfogadásával lesz módja a Független Kisgazdapártnak ezt a törvénytervezetet támogatni.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me