SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Először is örömömet szeretném kifejezni a tekintetben, hogy úgy tűnik, az MSZP frakciója és szakemberei ugyanazt az álláspontot vallják magukénak, mint amit a Fidesz-Magyar Polgári Párt, tehát ezen túl is és a jövőben is gyógyszerkészítményeket, gyógyszereket csak és kizárólag patikákban lehet majd forgalmazni. Remélem, hogy ezzel le is kerül napirendről az úgynevezett szabadpolcos kereskedelem kérdése, amelyről manapság nagyon sokat beszélnek a patikatulajdonosok és a patikákban dolgozók.
De most nézzük a törvényt, hiszen ma az önök által beterjesztett törvény van napirenden, sajnos nem a Fidesz-Magyar Polgári Párt álláspontja és elképzelése a gyógyszerforgalmazás rendjéről és az egyéb kérdésekről. Nézzük meg, hogy miről is szól ez a törvényjavaslat!
Egyrészt nevesít két európai uniós irányelvet. Ez egyébként véleményünk szerint nem igényli a törvényi kereteket, és ezt az mutatja a legjobban, hogy maga ez a bizonyos javaslat is a népjóléti miniszter hatáskörébe utalja ennek a két irányelvnek a kihirdetését ahelyett, hogy a törvény mellékletét képezték volna ezek a hivatkozott dokumentumok.
Egy másik apró problémánk ezzel a törvénnyel, hogy a gyógyszer gyártásának, törzskönyvezésének és forgalmazásának csupán az eljárási szabályait rögzíti minden tartalmi garancia nélkül. Márpedig szerintünk a hazai gyógyszerpiac állapota sokkal átfogóbb jellegű szabályozást igényelne. A hazai gyógyszerpiac minden évben súlyos problémákat okoz tulajdonképpen minden szereplőnek. Az egyik fő oka az elmúlt 7 évben lezajlott árrobbanás. Ennek az árrobbanásnak az egyik része szerintünk is elkerülhetetlen volt, hiszen a rendszerváltozás előtti gyógyszerkínálat elavult és szűk volt, azaz mindenképpen szükség volt új, hatékony gyógyszerek törzskönyvezésére és támogatására.
Csakhogy e mellett a kedvező folyamat mellett hibás politikai döntések hatására sokkal kedvezőtlenebb folyamatok is beindultak. A modern készítmények mellett elavult hatóanyagú termékek tömege lett törzskönyvezve és támogatva. Ráadásul elmaradt a korszerűtlen szerek kivonása, sőt jelenleg is elavult és hatástalan szerek találhatók, vagy akár mondhatom azt is, hogy vezetik a támogatási listákat. Hogy csak a legaktuálisabb példát említsem, az Andaxin a pszichiátriai szakmai kollégium állásfoglalása ellenére a közgyógylistára került az idén is. Vajon miért? Vagy ott található a kizárólag vérszegénység kezelésére alkalmas B12 vitamin, amelynek a fogyasztása több nagyságrenddel nagyobb, mint az ebben a betegségben szenvedők száma. Vajon miért?
Nos, miért baj, hogy ilyen elavult gyógyszereket használunk? Azért, mert a betegek hosszabb idő alatt, több mellékhatással gyógyulnak meg, már ha egyáltalán meggyógyulnak ezektől a gyógyszerektől. Így a több gyógyszer, a hosszabb kórházi ápolás és a táppénz miatt az olcsóbbnak hitt gyógyszer és kezelés valószínűleg drágább lesz, mint egy korszerűbb készítmény alkalmazásakor. Egyébként ezek az elavult módszerek, hogy egy példával éljek, éppen olyanok, mint a régi gyógymódok. Emlékezzünk vissza, hogy a piócázás és az érvágás is segített a magas vérnyomásos krízisben, de azért manapság senkinek nem jut eszébe, hogy ilyen gyógymódot alkalmazzon.
A következő problémánk, hogy ráadásul ingyenesen több, nem kellően tisztázott jogcímen juthatnak a betegek gyógyszerhez. Ha most eltekintünk a sorkatonai szolgálatot töltőktől és az üzemi balesetet szenvedettek ellátásától, akkor két fő jogcíme van ennek. Az egyik jogcím szerint bizonyos betegségcsoportban szenvedők, például a daganatos betegek vagy a cukorbetegek ingyenesen kaphatják meg a betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszert. Ez rendjén van. Az alapelv itt elméletileg az, hogy azok a betegségek kerüljenek ide, amelyek gyógyszerei nagyon drágák a betegek számára, ám ha megvizsgáljuk ezeket a listákat, hogy mi szerepel ezeken a listákon, akkor észrevehetjük, hogy a csoportosítás meglehetősen önkényes. A magunk részéről ennek a kérdésnek az elvi rendezését tartanánk szükségesnek törvényi szinten, nem pedig a népjóléti miniszter úr hatáskörébe helyeznénk annak mérlegelését, hogy milyen betegek, milyen gyógyszerekhez juthassanak hozzá százszázalékos támogatással. Itt tehát szükség lenne a törvényi szabályozásra.
(8.30)
A másik fő jogcím a közgyógyellátás. Ez a konstrukció arról szól, ha valaki szegény, akkor számára ingyen biztosítjuk a gyógyszereknek egy önkényesen meghatározott körét. Erről a megoldásról viszont azt gondoljuk, hogy sokkal, de sokkal jobban lehetne szabályozni és megoldani.
Egyrészt jelentősen összekeveri az egészségügyi és szociális kiadásokat, másrészt - és ez a nagyobbik baj - nem garantálja a beteg számára az optimális gyógyszerelést. Ha a számára hatásos és tolerálható gyógyszer rajta van a közgyógyellátási listán, akkor szerencséje van, ha nincs, akkor vagy fizet, mintha nem lenne rászorult a beteg, vagy pedig kísérletezhet más gyógyszerekkel. Ha szerencséje van, akkor rajta van a közgyógylistán, ha nincs szerencséje, akkor mehet a patikába és megveheti a saját zsebéből.
Ráadásul a lista oly mértékben önkényes, hogy nemcsak gyógyszerenként, hanem kiszerelési formánként is diszkriminál. Van például egy ízületi gyulladásra szolgáló készítmény, amelyből a legtöbb beteg számára szükséges dózis mennyisége például 50 milligramm, ezen a listán viszont csak 100 milligrammos kiszerelés szerepel, ami a betegek egy részénél egyrészt felesleges, másrészt egyébként gyomorpanaszokat is okoz. Mindezek tetejében ez a kiszerelés egy filmtabletta, amit ugyan félbevághat a beteg, csak akkor a gyomra épségét veszélyezteti.
Nagyon fontos probléma, hogy a gyermekek számára szolgáló kiszerelések csak elvétve találhatók a listán.
Azt kell megállapítanunk, hogy mára a közgyógyellátási lista az eredeti elvtől eltérően sokkal inkább szolgálja egyes gyógyszergyártók érdekeit, ami nem probléma, csak a rászorultak gyógyítását is kellene szolgálni, sőt ennek kellene lennie az elsődleges szempontnak.
A harmadik ilyen, egyébként törvényileg sokáig nem létező jogcím az úgynevezett különkeretes gyógyszerek köre. A különkeretes gyógyszerek köréről, azt hiszem, egy következő alkalommal kell beszélnem, mert nagyon rövid az idő, tehát az általános vita folytatásában kifejtjük a különkeretes gyógyszerekkel kapcsolatos problémáinkat.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint a törvényi szintű szabályozás ilyen formája azért felesleges, mert üres a törvény, meg sem próbál továbblépni azon a helyzeten, ami miatt ma a gyógyszerkérdés problémás. Véleményünk szerint a tisztelt miniszter úr alkudozásai a gyógyszergyártó cégekkel sajnos nem elegendőek, és nem segítenek azokon a problémákon, amelyek a rendszer rosszaságából fakadnak.
A végére: milyen kérdéseket kellene szerintünk a törvényben rendezni? Először is, annak a problémának a megoldását, hogy gazdaságtalan készítményt ne lehessen törzskönyvezni a jövőben, illetve a törzskönyvezett ilyen készítmények kerüljenek záros határidőn belül törlésre. Ehhez természetesen szükségünk lenne gazdaságossági számításokra, amit egyébként nálunk sokkal gazdagabb országok is szükségesnek tartanak elvégezni egy termék bevezetéséhez.
Másodszor: szabályozni kellene a gyógyszer-kereskedelemre vonatkozó monopóliumellenes normákat - remélem, egyetértünk az MSZP-s képviselőkkel -, hogy ne kerülhessünk olyan veszély szélére, amellyel például a Hungaropharma privatizációja kapcsán szembe kell nézni, ha nem vigyázunk.
Harmadszor: szabályozni kellene a gyógyszerek támogatásának alapelveit, hogy mely gyógyszerek, milyen feltételek teljesülése estén részesülhetnek kiemelt támogatásban; és kizárólag ennek konkrét megvalósítását hagyni a népjóléti miniszter úr hatáskörében.
Negyedszer: rendezni kellene a kistelepülések patikáinak anyagi helyzetét. A jelen szabályozás ugyanis azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a kistelepülések patikái az alacsony forgalom miatt tönkremennek, és az ott élők ellátatlanok maradnak. Ennek a helyzetnek a megoldásához, véleményünk szerint, a jelenlegi árrésgyakorlat gyökeres újragondolására van szükség.
Ötödször: úgy gondoljuk, hogy gyökeresen szakítani kell a közgyógyellátás jelen rendszerével, sokkal jobban kellene ezt megoldani, és egy új szociális ellátási formát kellene megalkotni, amely a rászorult részére bármely szükséges gyógyszer megvásárlását teszi lehetővé.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném a reményemet kifejezni abban, hogy a képviselői módosító javaslatokkal egy sokkal jobb, hatékonyabb gyógyszertörvényt lehet majd a jövő évben megalkotni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me