NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Többen vetették fel, hogy milyen külpolitikai dimenziója, beágyazottsága van ennek a problémának: erről én nem szóltam. De már Gellért Kis Gábornak a hozzászólása is arra sarkallt, hogy ezzel kapcsolatban egy mondat erejéig reagáljak, amikor is úgy fogalmazott, hogy a szomszédos országok ennek a kérésnek a teljesítését milyen módon követelik Magyarországtól.
Én azt szeretném leszögezni: úgy látom, afelől nagyon keveseknek lehet megalapozott kétsége, Magyarország jó úton halad afelé, hogy a kisebbség intézményrendszerét tekintve valóban egyre inkább kisebbségi mintaállammá váljon. Jó úton halad, ezen az úton egyébként végig kell menni, és nyilvánvalóan azokat a szociológiai, gazdasági problémákat kezelni kell, amelyek ezen a területen előtte állnak. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen reciprocitási elvet nem szabad Magyarországnak elfogadnia a kisebbségpolitika területén. Tehát például az a felvetés, ami nemrégiben fogalmazódott meg Meiar miniszterelnök részéről, és nem kapott eléggé egyértelmű elutasítást a magyar miniszterelnök részéről, hogy majd olyan kisebbségi nyelvtörvény lesz Szlovákiában, amilyet Magyarországon el fognak fogadni. Azt hiszem, ebbe a zsákutcába nem szabad belemenni! Az állampolgárokat az alapvető emberi jogaik tekintetében saját jogukon illetik meg jogok: ez semmilyen módon nem függhet attól, hogy bármilyen külső előfeltétel teljesül-e vagy pedig nem.
Természetesen ennek a kisebbségi parlamenti képviseletnek lesz kihatása a határon túli magyarokra, a szomszédokra. Én bízom abban, a határon túli magyar testvéreinknek erőt fog adni az, hogy az anyaország ezt a kérdést méltóképpen kezeli. Ugyanakkor abban is bízom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a szomszédaink számára egyfelől megnyugvást fog jelenteni, hogy Magyarországon egy kisebbségbarát politika van, másfelől pedig (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) arra fogja sarkallni a szomszédainkat ezt a jogalkotás, hogy felszámolják azt a kisebbségi diszkriminációt, ami egyébként sok esetben évtizedes múltra tekint vissza.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me