DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azzal szeretném mondandómat kezdeni, hogy gratulálok a kormánykoalíciónak, méghozzá azért, mert azt gondolom, az a taktika, amelyet ezzel a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban folytatott, az bevált. Itt vagyunk december 15-én, és lényegében olyan helyzetben, amelyben már mindenfajta számítás szerint elképzelhetetlen, hogy a több mint 300 ezer állampolgár által (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Dr. Lamperth Mónika: 200 ezer volt! - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Kivételes eljárás!) a külföldiek földszerzésének megtiltása, nem engedélyezése (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) ügyében kezdeményezett népszavazás megtartására immár nem lesz lehetőség. Erre természetesen akkor sem lenne lehetőség, ha még a mai napon meghozná az Országgyűlés ezt a határozatot, mert a koalíciónak, annak is alkotmányügyi bizottsági tagjainak taktikája jól bevált; a legutolsó Alkotmánybírósághoz fordulásuk kellőképpen elhúzta az időt ahhoz, hogy lényegében ezt a népszavazást akkor se lehessen kiírni, ha adott esetben az Alkotmánybíróság nem találná helytállónak azokat az érveket, amelyeket a most tárgyalt határozati javaslatban találhatunk, és adott esetben mégis a népszavazás kiírását kezdeményezné.
Kezdettől fogva ez volt egyébként a helyzet. A kormánykoalíció lényegében már rögtön az elején elhatározta, hogy ebből a kezdeményezésből soha nem lesz Magyarországon népszavazás - meg is tette az ehhez szükséges lépéseket. Ha visszamegyünk korábbra, láthatjuk, hogy számos olyan lépést tett a kormánykoalíció, amellyel adott esetben a törvénysértéstől sem riadt vissza; két esetben tételesen megsértette a Magyar Köztársaság jogszabályait (Közbeszólások.), de belső egyeztetési és más problémák miatt az elején is nyilvánvaló volt, hogy az a miniszterelnöki ötlet, miszerint a külföldiek számára biztosítsák a magyar termőföld megszerzését, egy eléggé elhatározott dolog volt. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Hiszen emlékezzünk vissza 1997 júniusára, amikor magát a földművelésügyi minisztert is meglepte a miniszterelnök úrnak az a bejelentése, miszerint a jogi személyeken keresztül ilyen módon a külföldiek számára is lehetővé kívánják tenni a magyar termőföld megszerzését.
Ezután sorozatos lépések következtek: amikor megszületett a népszavazási kezdeményezés, a kormány a saját népszavazási kezdeményezését próbálta azzal szemben felhozni; a másik oldalon pedig teljesen nyilvánvaló volt, hogy ebben az esetben az alkotmányosság sérelmétől sem riad vissza a koalíció. Erre három, azaz három darab alkotmánybírósági ítélet figyelmeztethette eddig a kormánykoalíciót, három alkalommal ítélt lényegében a kormánykoalíció kérésével vagy kívánságával szemben az Alkotmánybíróság - természetesen a megfelelő alkotmányossági alapokon.
Ahogy az előbb idéztem, két esetben tételesen megsértette az Országgyűlés, illetőleg a végrehajtó hatalom a Magyar Köztársaság törvényeit. Az egyik eset a népszavazási kérdésre összegyűjtött aláírások megszámlálásával volt kapcsolatos, amikor is egy belügyminisztériumi tisztségviselő - a törvény szövegével ellentétes módon - elvonta az Országos Választási Bizottság jogkörét ebben a kérdésben, és maga döntött a számlálásról. Ezzel önmagában természetesen nincsen probléma, csak a döntést nem neki kellett volna meghoznia, és ez nyilvánvaló törvénysértés.
A másik ilyen lépés a népszavazás kiírásával kapcsolatos törvénysértés volt. Ennek az Országgyűlésnek 1997. november 15-éig meg kellett volna hoznia azt a döntését, amelynek a tárgyalása csak a mai napon kezdődik el, vagyis vagy azt, hogy kiírja a népszavazást - a Fidesz képviselői nyilván a kiírás mellett érveltek volna és érvelnének ebben a vitában -, vagy pedig az elutasító döntést. Ebben az esetben nem lett volna akadálya a népszavazás kiírásának. Ezzel szemben - a figyelmeztetésünk ellenére - a kormánykoalíció mindig azt az utat választotta, amely hosszabb ideig tart, és ennek következtében ma már lényegében nincs mód arra, hogy ezt a népszavazást ilyen módon megtartsák.
A Fidesz 1997 júniusában, amikor felmerült az ötlet, miszerint külföldiek számára is lehetőséget biztosítana a földtörvény módosítása arra, hogy a magyar termőföldet megszerezzék, bejelentette: minden törvényes eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy a magyar termőföld ebben a jelenlegi időszakban, amikor a magyar termőföld értéke egytizede az európainak (Közbeszólások a kormánypártok soraiból. - Közbeszólás: '94-ben azt mondtátok...), mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezt az ötletet ne lehessen megvalósítani, és a továbbiakban is ezt kívánjuk tenni. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Idő!)
A népszavazás kiírásával kapcsolatban szeretném megjegyezni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a Fidesz nem támogatja ezt a javaslatot, és nemmel fog szavazni a határozati javaslatra.
Köszönöm a figyelmet. (Hosszan tartó taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me