DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Teljes mértékben egyetértek azokkal a véleményekkel, miszerint egy 11 oldalas, számos jogi indokot tartalmazó alkotmányügyi bizottsági előterjesztést nem lehet öt percen belül megvitatni, sőt, annak még a főbb pontjait sem lehet ismertetni.
Úgy gondolom, hogy ugyanakkor jelzi a kormánytöbbség szándékát az a tény, hogy az első napirendi pont tárgyalásából utolsó napirendi ponttá degradálták annak az előterjesztésnek a tárgyalását, amiről minden túlzás nélkül állítható, hogy ez a napirendi pont érdekli ma a magyar társadalom döntő többségét. Arról van szó ugyanis, hogy vajon a termőföldre vonatkozó rendelkezéseket ki és miként akarja kijátszani, mert hiszen köztudott: akié a föld, azé a hatalom; és közismert az az álláspont, hogy aki a termőföldet tulajdonolja, az az ország építésében rendelkezik egy olyan bázissal, amelyre mindig alapozhat akkor, ha a nemzet bármilyen vonatkozásban rászorul arra, hogy megújuljon a gazdasága, hogy talpon maradjon az ország. (Zaj.)
Továbbá rendkívül fontos az a megközelítése is a most folyó vitának, hogy itt tulajdonképpen arról van szó, hogy vajon a népszuverenitás gyakorlásának van-e Magyarországon esélye vagy nincsen. Konkrétan akként merült fel a kérdés, hogy az ellenzék kezdeményezett egy népszavazást a termőföld ügyében, ugyanakkor a kormányoldal is egy külön kezdeményezéssel élt ugyanebben a tárgykörben, és végül az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a nép által kezdeményezett népszavazás megelőz minden más kezdeményezést, a népszuverenitás gyakorlását tehát ezen az úton keresztül kell biztosítani. Ezt követően a kormánytöbbség különböző jogi kifogásokat terjesztett elő, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy egy céljuk van, nevezetesen az, hogy a népszuverenitás ne legyen gyakorolható.
Úgy gondolom, a Magyar Köztársaság alkotmánya 2. §-ának (2) bekezdése, miszerint a Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja... - a közvetlen gyakorlásnak a lehetősége ma már egyedül és kizárólag a népszavazás útján lenne biztosítható. Ezt a jogot most a kormányzati hatalom nem engedi gyakorolni. Kérem, én úgy gondolom, hogy - a jogászkodást félretéve - nem árt, ha mindenki tudja, a magyar nép sohasem fogja megérteni, de megbocsátani sem, ha most ezt a kérdést a kormánytöbbség népszavazásra nem engedi.
Emlékeztetném önöket arra, hogy a Független Kisgazdapárt korábban már kezdeményezett egy ilyen népszavazást a köztársasági elnök nép általi választását illetően. Akkor mi megkerestük az Országos Választási Bizottságot az aláíróívvel, azt megvizsgálta az Országos Választási Bizottság, írásban nyilatkozott, hogy a Független Kisgazdapárt kezdeményezése példa értékű, később a tisztelt Ház ezt mégis elutasította. Most egy újabb olyan kezdeményezésről van szó, ahol összegyűlt a kellő számú aláírás, a tisztelt kormánytöbbség viszont meg akarja akadályozni ennek a kérdésnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a megtárgyalását. Úgy gondolom, hogy ez az alkotmányos rend felrúgásával azonos helyzetet teremt, ezért a Független Kisgazdapárt elutasítja az alkotmányügyi bizottság álláspontját, és kéri a tisztelt Házat, hogy a népszuverenitás gyakorlásának engedjen teret.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me