DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országos Választási Bizottság beszámolóját az 1997. év november hó 16. napján megtartott népszavazásról, valamint a belügyminiszter úr beszámolóját a népszavazás lebonyolításáról, továbbá az ehhez kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatokat a Független Kisgazdapárt elfogadja és igenlő szavazatával támogatja.
A Kisgazdapárt álláspontja közismert. A népszavazással becsuktuk a kommunizmus mögött az ajtót, és kinyitottuk azt Európára, és ezen az ajtón át nekünk Európába kell mennünk, mégpedig az érdekeink kellő stratégiai felvázolását követően, egy olyan következetes munka eredményeként, ahol a magyarság, az emberi méltósággal élhető élet feltételeit megteremti önmaga számára, és ekként az Európa mértani középpontjában elhelyezkedő Magyarország igazi európai életmódot élő országgá válhat.
Rá kell azonban mutatnom arra, hogy sajnos ezt a népszavazást rendkívüli mértékben veszélyeztette a kormányzat dilettáns munkája, hiszen kis híja, hogy a kormányzati magatartás nem hozott egy olyan negatívumot, ami a NATO-népszavazást illetően rendkívül kellemetlen meglepetés lehetett volna. Hiszen korábban egyszer már a Ház ebben a kérdésben egyhangú álláspontot foglalt el. Szerintem, és a Kisgazdapárt álláspontja szerint elegánsabb, szebb lett volna ezt az egyhangú álláspontot egy közös országgyűlési döntéssel a népszavazás helyett a NATO megerősítésére felhasználni. Sajnálatosan azonban a kormány ezt a döntést végül is egy népszavazással helyettesítette, és a népszavazás kapcsán pedig különválasztotta a termőföldről szóló népszavazás kérdését a NATO-népszavazás ügyétől, miáltal igen sok állampolgárt - aki együtt szerette volna a két kérdésről a népszavazás megtartását - megsértett, és olyan helyzetet teremtett, hogy a ténylegesen NATO-t támogató személyeknek csak egy része ment el szavazni.
Tehát félreértés ne essék: a Független Kisgazdapárt igen nagy nyomatékkal hangsúlyozza, hogy végül is ez a népszavazás eredményes volt, ez a népszavazás letette a voksot az euro-atlanti integrációs törekvéseink előtt. Csupán azt kívánom a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, hogy a kormányzati tevékenység fokozott felelősséggel járó tevékenység, és ha a kormányzat nem gondolja át a lépéseinek a következményeit, az káros is lehet az országra nézve, még a legkedvezőbb esetben is.
A Független Kisgazdapárt több alkalommal hallatta a hangját a NATO-népszavazás ügyében. Ezért mi kimondhatjuk, hogy rendkívül apolitikus volt a kormány azon eljárása, hogy végül is a termőföldről szóló népszavazás ügyében egy olyan helyzetet teremtett, hogy ne lehessen a két kérdésről egyszerre megtartani a népszavazást. Úgy gondolom: most, hogy végül is a népszavazás eredményes lett, a történteket nem szabad elfelejteni, mert azok tanulságul szolgálhatnak a jövőre nézve. De végül is örülnünk kell, hogy annak a lehetősége megteremtődött, hogy mi a NATO-hoz csatlakozzunk, a NATO-meghívást elfogadhassuk.
Köszönöm a türelmüket. A Kisgazdapárt támogatja ezt a határozatot. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me