DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Való igaz, hogy a földművelésügyi tárca többféle és kielégítőnek látszó hitelkonstrukcióval siet az élethivatás-szerűen földműveléssel foglalkozó gazdák segítségére. Ha csak ezt az egyszerű tényt nézzük, úgy a kétségtelen jószándékot megelégedéssel és megnyugvással fogadhatnánk.
A felvett hitelek törlesztését azonban - a nem is alacsony kamatokkal és a kezelési költséggel együtt - vagy azonnal, vagy némi türelmi idő eltelte után meg kell kezdeni, és folyamatosan törleszteni kell. Akik a földből élnek, azok nagyon jól tudják, hogy milyen bizonytalan a mezőgazdasági munka eredménye és hatékonysága, hogy úgy mondjam, olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A mezőgazdasági termelésbe fordított élőmunka és az üzemeltetési költségek - a kialakult felvásárlási ár figyelembevételével - még kitűnő termőév esetén is megkérdőjelezi a jövedelmezőséget, a mezőgazdasági nyereségképzést. Mindaddig, amíg a paraszti gazdaság problémamentesen működik, addig a felvett hitelek törlesztése is rendben folyik. Csak hát a termelési ciklus ideje alatt - aszály, jég és egyéb hiba becsúszása formájában - a természet közbeszólhat, és akkor minden felborul. A mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozó gazda nem tudja magát fenntartani, és elkerülhetetlen a bukás.
Köztudomású, hogy a mezőgazdaságban a kistermelők nem rendelkeznek megfelelő forgótőkével, és így nem is tudják kivédeni a keletkezett jövedelemkiesést. A bankok pedig - a körülményektől függetlenül - könyörtelenül behajtják járandóságukat. Már mondtam korábban: az a mi bajunk, hogy elmentek a tankok, és itt maradtak a bankok - és ez sajnos most is igaz.
Amennyiben nagy segítség lenne a kistermelők részére, ha ilyen esetben elengednék a kamatot, és csak a kezelési költséget számítanák fel addig, amíg a paraszti gazdaságok lélegzethez jutnak. Az is nagy segítség lenne, ha a törlesztés megkezdésére adott türelmi időt némileg meghosszabbítanák, ami szintén segítené a paraszti gazdaságok megerősödését. Egyes gazdaságok már nem foglalkoznak a kistermelőkkel - a nagygazdaságokra célzok -, nem tisztítják ki a terményüket. Ez a legteljesebb diszkriminációt valósítja meg a kistermelők sérelmére, és teljesen ellentétes a mezőgazdasági tárca fennen hirdetett elveivel.
Kérdezem tehát a miniszter úrtól: milyen megoldást tud kidolgozni a tárca a bajba jutott kisparaszti gazdaságok hitelfizetési problémájának megoldására?
Várom tisztelettel a válaszát. Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me