DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, számomra is elég megdöbbentő volt ez a hétvégi hír. Eddig nem volt okom arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagjainak, vezetőinek politikai hovatartozásával foglalkozzam. A mostani eset azonban az Orvosi Kamaráról szóló törvény értelmében arra kötelez, hogy törvényességi felügyeleti jogkörben megvizsgáljam, a kamarai elnök vállal-e vezető politikai szerepet.
Ugyanis - idézem a törvényt -: "Összeférhetetlen a kamarai tisztséggel, ha valaki az egészségügy irányításában vagy finanszírozásában ügydöntő jelleggel vesz részt, valamint más, az egészségügy területén működő érdekvédelmi szervezetben vagy politikai pártban tisztséget tölt be." A szakmai kamarák mint köztestületek, tisztelt képviselőtársaim, sajátos képződmények a magyar jogrendben. Mint köztestületek közigazgatási feladatokat is ellátnak, és bizonyos állami feladatok is áttestálhatók rájuk, mint ezt a Magyar Orvosi Kamara oly sokszor hangsúlyozta.
Ez a fajta kötődés - úgy gondolom - meghatározza a mindenkori kamara viszonyát a politikához. Nyilvánvaló - legalábbis az én számomra -, hogy egyetlen kamara sem lehet a napi politizálás, választási kampányok játéktere. És azt hiszem, ez vonatkozik a mindenkori elnök személyére is. A köztestületnek ezt az állandóságát, a szakmaiságot és a pártatlanságot szükséges a mindenkori elnöknek képviselnie. A kamarai elnöknek egy ilyen szerep elvállalásakor mérlegelnie kell, hogy összeegyeztethető-e ez a nyílt politikai szerepvállalás köztestületi tisztségével.
Tehát a kialakult helyzetről, képviselő úr, az a véleményem, hogy sajnálatosnak és feloldandónak tarthatom; de az legalább nyilvánvalóvá vált, hogy némely (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) köztestületi vezető sokat hangoztatott objektivitása mennyire igaz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me