DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke a televízió A Hét című műsorában a riporter kérdésére válaszolva azt állította, hogy a Várhegyi Attila - szolnoki fideszes polgármester - ellen folyó büntetőeljárás a koalíció semmitől vissza nem riadó igyekezetének a következménye. (Taps és közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Így van! - Dr. Avarkeszi Dezső: Szégyen!)
Emlékszünk arra, hogy az 1949 utáni pártállami korszakban az államhatalmi feladatokat a legfontosabb kérdésekben nem az alkotmányban hatáskörrel felruházott szervek látták el, hanem az államhatalmi ágak szétválasztása alkotmányos elvének megsértésével az állampárt szervei döntöttek. (Dr. Torgyán József: Most is így van!)
Amikor az igazságszolgáltatás reformja bekövetkezett, amikor a demokratikusan gondolkodó állampolgárok a rendszerváltásra szavaztak, akkor azt gondolták - és azt az akaratukat juttatták kifejezésre -, hogy ez a gyakorlat szűnjön meg. Az új demokratikus pártok, de már a rendszerváltás előtt az utolsó parlament az utolsó ülésszakán módosította az alkotmányt, és alkotmányos garanciákat épített be, az intézményrendszert átalakította; éppen jórészt annak érdekében, hogy ez a gyakorlat ne folytatódhassék.
Hiszem, hogy a politikai pártok - tartozzanak bár a koalícióhoz vagy az ellenzékhez - nem gyakorolhatnak befolyást a bűnüldöző szervekre, a büntetőeljárásra, általában az igazságszolgáltatásra. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból.) Aki ennek az ellenkezőjét állítja vagy sugallja, az megkérdőjelezi a rendszerváltást, rombolja az állampolgároknak a hatóságokba vetett bizalmát, rombolja a Magyar Köztársaság tekintélyét. (Dr. Trombitás Zoltán: Izgat!)
Kérdem a legfőbb ügyész urat, működnek-e azok az alkotmányos garanciák, amelyek ennek a gyakorlatnak az újraélesztését hivatottak meggátolni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me