DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselő úr kérdésében több minden keveredik össze. Az egyik az a megállapítás, hogy nem normális állapot az, hogy egyetemi, főiskolai hallgatók közkönyvtárak szolgáltatásaira szoruljanak az egyetemi könyvtári szolgáltatás helyett. Ebben képviselő úrnak teljesen igaza van. Ugyanakkor szembe kell néznünk azzal a sajnálatos ténnyel, hogy évtizedek mulasztását egy-két év alatt bepótolni nem nagyon lehet. Az előző kormánynak sem sikerült, a jelenlegi kormánynak sem sikerül az egyetemeken azt a fajta szolgáltatást biztosítani, amit egyébként mindnyájan szeretnénk, és a lassanként XXI. század egyetemétől joggal várnánk el. Így például a könyvtári ellátottság is sok kívánnivalót hagy maga után.
A másik probléma - és szerintem képviselő úrnak ebben is igaza van -, hogy az sem normális dolog, hogy egy országos közintézmény fogja-kapja magát, és két hétre bezárjon, bezárni kényszerüljön. Hogy ebben a bezárásban mennyi szerepük van az anyagi problémáknak, és mennyi annak, hogy az itt dolgozóknak is jó volna karácsony és szilveszter között egy kicsit szabadságra menniük, ezt a kérdést most ne firtassuk...
(14.30)
Az egészen világos, hogy a Széchényi Könyvtár jószerével nem a megszorító intézkedések óta, hanem az új épületbe költözése óta súlyos anyagi gondokkal küzd, ezeknek a gondoknak a megoldására egy javaslat ez a szerkezeti átalakítás és informatikai fejlesztés, amelyre a minisztérium 133 millió forintot biztosított, és amelytől a működési költségek lényeges csökkentését lehet várni. Ez például egy megoldás, de megoldás maga a minap elfogadott kulturális törvény is, amelynek keretében a jövő évi költségvetés az összes kulturális szférára fordított összeget több mint megkétszerezi.
Azt pedig, hogy az Internettel hasonlítsuk össze a könyvtárak fenntartását, én ezt nem tartom különösebben szerencsés dolognak. Azt gondolom, hogy az internetes iskolák is a jövő generációjának teszik lehetővé a számukra szükséges tudásanyag megszerzését (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), az információ megszerzését. Nem hiszem, hogy egy vidéki iskolában ennek az elmaradása egyensúlyba hozható egy fővárosi könyvtár nyitva tartásával.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me