DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Ma harmadszor esik szó a beutalási rendeletről. Ezzel kapcsolatban ön kétszer azt állította, nem igaz, hogy az egészségügyet csőd fenyegeti, sőt, ezt csupán a Fidesz manipulációjának, az Orvosi Kamara elnöke politikai kötődésének tulajdonította, hogy ilyen vélemények elhangozhattak. Fel kell hívnom a figyelmét, hogy az Orvosi Kamara a Magyar Kórházigazgatók Szövetségével, a Kórházi Gazdasági Igazgatók Szövetségével, sőt, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szövetségével egybehangzóan állította ezt. Nyilván mindannyian a Fidesz uszályába kerültek.
A másik: a kórházi beutalás, a kórházi szakrendelői beutalások rendszere 1990-ig a röghöz kötöttség elvén alapult. Az SZTK-hoz tartozást a születés és a lakás határozta meg, hogy milyen ellátást hol vehet igénybe az állampolgár. Természetesen akkor is voltak kivételek: a Kútvölgyi-jogosultak. Most ezt a kivételezett rendszert az anyagi helyzettől teszik függővé. Akinek van pénze - 4000 forint és napi 1000 forint -, arra nem vonatkozik a beutalási rendelet, és erre azt mondja, hogy joga van ilyen rendeletet alkotni, hiszen felhatalmazza rá a tb-törvény.
Nos, ma délután fogjuk elfogadni az ennél magasabb szintű, kódexjellegű egészségügyi törvényt, amelynek 7. §-a az alapelvek szerint úgy szól, hogy minden betegnek joga van a folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátásokra. A megkülönböztetésnélküliség a társadalmi helyzet szerinti megkülönböztetést is kizárja. Márpedig az anyagi helyzet igencsak megkülönböztető jegy a társadalomban! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérdezem én is: mikor vonják vissza ezt az rendeletet? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me