KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban évek óta, sőt évtizedek óta köztudott már, hogy a karácsony, ami sokak, sokunk számára kiemelten az örömnek és a szeretetnek az ünnepe, nagyon sokak számára a magányosság érzését legjobban felerősíti. Ez az időszak, amikor Magyarországon az öngyilkosságok és a depressziós megbetegedések eseteinek száma igen magas. Ezért évek óta működnek lelki segélyszolgálatok.
Azonban amit ön kér tőlünk, az csak részben tartozik, részben tartozhat a távközlést felügyelő tárcára. Hiszen maguk a közérdekű hívószámok elérhetősége, az, hogy a lelki segélyszolgálat hívószámai egyes kivételektől eltekintve normál díjazásúak, tehát nem többletszolgáltatásként jelennek meg, valóban a mi kompetenciánk. Az is, hogy szorgalmazzuk a piaci alapon működő telefontársaságoknál, hogy hozzanak létre olyan közalapítványi formát, szervezetet, amelyen keresztül azokat a nonprofit szervezeteket, amelyek a lelki segélyszolgálatot nyújtják, a segélykérő hívások költségei vonatkozásában támogatni tudják. Ez szerepel a terveink között. Szerepel az is, hogy az általános segélykérő szám, a 112-es, nemsokára bevezetésre kerülő szám, vélhetően segíteni fogja azokat az embereket, akik hirtelen lelki gondjukban segélyre szorulnak.
Ugyanakkor ez a kérdés nem kizárólag távközlési és nem telefontársaságokat érintő kérdés csupán, és azt gondolom, hogy ennek a mentális és társadalmi vonatkozása azt igényli, hogy a parlamentnek a költségvetés vagy az egészségügy oldaláról is végig kellene gondolni ezt a kérdéskört, hiszen itt emberek megsegítéséről van szó. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mi a hírvivők, a hírhozók vagyunk.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból. - Dr. Pusztai Erzsébet: Erre érdemes fordítani a pénzt.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me