KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek a képviselő úr azon minősítésével, hogy valóban egy nagy horderejű törvényről van szó, és annak érdekében - és hogy képviselőtársaim is tudják, miről szól most az interpelláció -, hogy egy ilyen nagy horderejű kérdésben minél inkább megismerjük az érintettek és a szakma véleményét, először egy koncepciót készítettünk.
Ezt a koncepciót kiküldtük többek között az országos önkormányzati érdekképviseleti szerveknek is, nyilván képviselő úr is ezzel találkozhatott. Mondhatom, hogy a rendszer e tekintetben jól működött, hiszen elért e koncepciónk egy gyakorló polgármesterhez is.
(13.40)
Képviselő úrnak persze az észrevételeit meg lehetett volna tenni ezen a csatornán belül, mint ahogy ez egyébként megtörtént, de képviselő úr interpellációja június 11-én kelt, tehát nyilván a koncepció kiküldése után. De hadd tájékoztassam önt, képviselő úr, hogy azóta a koncepcióról kikértük valamennyi országos önkormányzati érdekszövetség véleményét, több szakmai fórumnak is, így például a Településüzemeltetési Tanács véleményét, amely a településüzemeltetők országos fóruma, kikértük a Főépítészek Országos Kollégiumának a véleményét. Ezen kívül több országos nyilvános szakmai rendezvényen napirendre tűztük a településügyi törvény szakmai szabályozási koncepcióját, így például a Communalexpón vagy Kecskeméten a településüzemeltetők országos konferenciáján.
A törvénynek az a célja, tisztelt képviselő úr, hogy a meglévő erőforrásokkal és azok szükség szerinti bővítésével kedvezőbb helyzetet teremtsen az önkormányzatok működéséhez. Elképzelésünk szerint a törvény nem ró újabb terheket és feladatokat az önkormányzatokra, mert a koncepcióban megfogalmazott, a képviselő úr által is említett feladatokat jelenleg is el kell látni. Így például az 1990 óta hatályban lévő önkormányzati törvény 10. §-a szerint a képviselő-testületek hatáskörébe tartozik a településrendezési terv jóváhagyása. Annyi történhet majd az új szabályozással, hogy a tervezés ésszerű, az érdekeltek, kiemelten a helyi társadalom véleményét maximálisan kikérő és figyelembevevő módon, a szakmai követelmények figyelembevételével valósul meg. Gondolom, az ellen itt a Házban senkinek nincs kifogása, hogy egy ilyen horderejű ügyben törekszünk minél szélesebb egyetértés kialakítására a településen.
Általában a közszolgáltatások kapcsán szintén nem kívánunk az önkormányzatokra további anyagi terheket hárítani, és nem célunk a merev, betarthatatlan rendelkezések megalkotását elősegíteni. Olyan közszolgáltatást kívánunk megvalósítani, amely védi az állampolgárok, a lakosság érdekeit, egyúttal korrekt módon szabályozza a vállalkozók akár közüzemi, akár más tevékenységét. A közüzem létrehozása lehetőség és nem kötelező feladat, nincs arról szó, hogy minden településen létre kellene hozni, hanem csak ott, ahol az ésszerűség és a gazdaságos üzemeltethetőség ezt igényli. Az egyes települések ilyen szempontból is társulhatnak egymással.
Végül a négy kérdésre adott válaszom:
Garanciát kizárólag az Országgyűlés adhat arra, hogy a normatívák biztos anyagi hátteret teremtenek a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához, hiszen a költségvetést az Országgyűlés fogadja el. Még a törvénytervezet sem végleges, ezért alaptalan feltételezni, hogy az egyéb jogszabályok nem készülnek el időben. Terveink szerint egyébként a nagy horderejű törvényt a végrehajtási szabályokkal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) párhuzamosan léptetjük hatályba. A törvény tervezetének készítésekor a szakmai viták... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.) Egy szó mint száz, tisztelt képviselő úr, a törvényt jövőre a kormány benyújtja az Országgyűlés elé, akkor vitassuk meg a részleteit.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me