KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném a leghatározottabban visszautasítani azt, hogy a tűzszerész zászlóalj parancsnoka bármilyen, nem a célt szolgáló és az emberek érdekeit szolgáló minősítés alapján döntené el, hogy honnan szállítják el a robbanótesteket, illetve honnan nem.
Nem tudom, mennyire ismeri képviselő úr a történetet, valószínűleg nem tökéletesen, szeretném ezért önnel ismertetni.
Ez év augusztus 18-án szóban, majd augusztus 22-én írásban Ipolytarnóc polgármestere értesítette a tűzszerész zászlóalj parancsnokát, hogy a község határában - még egyszer hangsúlyoznám: a község határában - földművelés közben két darab, feltehetően második világháborús lövedéket találtak. Ezt a zászlóalj parancsnoka az eddigi gyakorlatnak megfelelően úgynevezett "C" kategóriás, azaz 30 napon belül elszállítandó feladatnak minősítette. Telefonon végzett pontosítás után kiderült, hogy a két lőszert ismeretlen személy beszállította a polgármester irodájába, holott a jogszabály szigorúan tiltja, hogy bárki ilyen robbanótestekhez hozzányúljon.
(13.50)
Ezután a zászlóalj parancsnoka - mivel ez esetben már közvetlen életveszélyről volt szó - azonnal intézkedett egy járőr útba indítására. A járőr beszállított két darab kézigránátot, két gránátot, valamint az előtalálási helyen további kilenc, 50 milliméteres szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találván, azt is elszállították a településről. Ezt követően október 7-én ugyancsak Ipolytarnóc polgármestere kérte a tűzszerész zászlóaljat mintegy egy-másfél hektáros terület átvizsgálására, ahol feltehetően további lőszerek találhatóak.
A bejelentést a zászlóalj parancsnoka nyilvántartásba vette, és a későbbiekben majd ismertetendő honvédelmi miniszteri rendelet 5. § (2) bekezdésében előírtaknak megfelelően, 30 napon belül, október 14-én levélben értesítette a polgármestert arról, hogy kapacitás hiányában a feladatot végrehajtani azonnal nem tudja, egy későbbi időpontban fogja ezt a feladatot elvégezni. Ismereteim szerint a polgármester úr a rendeletben részére biztosított fellebbezési lehetőséggel nem élt. Vagyis ha röviden kívánok az ön kérdésére válaszolni, azt mondhatom: azért nem a tűzszerész zászlóalj katonái szállították el a robbanószereket, illetve vizsgálták át a területet, mert a jogszabályban számukra biztosított halasztási lehetőség ellen a polgármester nem fellebbezett.
Arról is szeretném tájékoztatni önt, hogy ebben az esztendőben a bejelentések száma a múlt hónap végéig meghaladta a 2630-at, ez azt jelenti, hogy az év minden napján mintegy 8-10 bejelentés érkezett. Ebből a zászlóalj - megfeszített munkával - 2368-at el tudott rendezni, további 257 bejelentésnél valóban lemaradásuk van. Arról is szeretném önt tájékoztatni, hogy ma délután szavazunk arról a Honvédelmi Minisztérium által benyújtott parlamenti határozattervezetről, amelyben a honvédség létszámát többek között azért emeljük meg 150 fővel, hogy a zászlóalj létszámát meg tudjuk emelni, hogy több feladatot tudjanak ellátni.
Vagyis összességében azt kell önnek mondanom, hogy ez a zászlóalj tisztességesen, becsületesen, a jogszabályban előírt körülmények között végzi a munkáját. Kérem, segítse azt, hogy a délutáni határozattal a létszámukat meg tudjuk emelni, hogy a munkájukat még eredményesebben végezhessék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me