DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsághoz a Pesti Központi Kerületi Bíróság 9B24554/997. számú határozatában megkereste az Országgyűlést, amelyben kérte az Országgyűlés állásfoglalását dr. Homoki János országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene a Magyar Labdarúgó Szövetség mint jogi személy, feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.
A feljelentés szerint dr. Homoki János az Országgyűlés őszi ülésszakának 1997. szeptember 9-ei ülésén napirend előtti felszólalása körében a következőket mondta: "Néhány éve például a Magyar Labdarúgó Szövetség 20 millió márkát kapott a német szövetségtől utánpótlás fejlesztésére. A pénzből egy fillért sem kapott az utánpótlás. Vajon hová tűnt a pénz? Van-e elszámolás?" A feljelentő ezt becsület csorbítására alkalmas tényre közvetlenül utaló kifejezésnek tartja.
A mentelmi bizottság az ügyet az 1997. december 9-ei ülésén megtárgyalta, amelyen képviselő urat meghallgatta. A képviselő úr előadta, hogy a napirend előtti felszólalást a közélet tisztasága érdekében tette. A jelzett pénzösszeggel kapcsolatos kérdést fogalmazott meg, a felszólalását azért sem tartja sértőnek.
A feljelentést zaklató jellegűnek minősítette, különös tekintettel arra a tényre is, hogy 1997. szeptember 26-án egy interpelláció keretében a feljelentő jogi képviselőjének felhívására, illetve annak részben eleget téve, korrigálta a napirend előtti felszólalását. Mindezekre tekintettel kérte az Országgyűlést, hogy mentelmi jogát ne függessze fel.
A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a bűnösség kérdésében. Megállapította, hogy dr. Homoki János képviselői minőségében eljárva képviselői munkáját végezte, az Országgyűlés plenáris ülésén politikai véleményét fogalmazta meg a magyar labdarúgás ügyeivel kapcsolatban. Az összes körülményt figyelembe véve a feljelentést zaklató, az országgyűlési képviselő munkáját zavaró jellegűnek minősítette. Itt jegyezzük meg, hogy ehhez hasonló esetek voltak például Rapcsák képviselő úr esetében, ahol szintén hasonlóan konzekvensen így foglalt állást a mentelmi bizottság.
Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Homoki János országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me