DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Frakcióvezető úrnak immáron szokásává vált, hogy itt napirend előtt az átmenet nehézségeit igyekszik felnagyítani; mindenekelőtt szeretnék válaszolni a kérdésére.
Természetesen van a kormány tagjainak lelkiismerete, mert természetesen - mint ahogy önnek már napirend előtt elmondtam - foglalkozunk a hajléktalanok gondjaival, sorsával. Természetesen nincsen szó általános csődhelyzetről sem a felsőoktatásban, sem az egészségügyben, nem került sor tömeges elbocsátásokra az egészségügyi intézményekben sem.
De amiről konkrétan szeretnék néhány szót szólni a félreértések elkerülése érdekében: szó nincs semmiféle betegellenes offenzíváról. Önök, tisztelt Ház, nyáron úgy döntöttek az egészségbiztosítási törvény elfogadásakor, hogy a kormány végrehajtási rendeletben szabályozza a beutalóhoz kötött szakrendelések beutaló nélküli igénybevételét, illetőleg úgy döntött a Ház, hogy a beutalástól eltérő intézmény igénybevétele esetén részleges térítési díj megfizetése lehetséges és szükséges. Semmi új dologról nincsen szó, eddig is megvolt erre a lehetőség, csupán intézményi hatáskörben volt az, hogy a térítési díj nagyságrendjét meghatározzák.
Tisztelt Ház! Tehát szeretném elmondani önöknek, hogy ezután sem kell a betegeknek térítési díjat fizetni sem szakrendelésen, sem kórházban, sem máshol, ha betartják a beutalási rendet. Akkor sem kell fizetni, ha visszarendeli, visszahívja őket az ambulancia orvosa vagy a kórház orvosa. Sürgősségi ellátás esetén sem kell fizetni, és egy sor beutaló nélkül igénybe vehető szakrendelésen sem kell fizetni, sőt éppenséggel az elmúlt hetekben bővítettük a pszichiátriával ezen szakrendelések körét.
Azt hiszem, az viszont mindenképpen indokolt, hogy a betegeket valamilyen módon ösztönözzük a szakmailag kívánatos rendben történő ellátás igénybevételére, hiszen ha például a labordiagnosztika igénybevételére orvosi beutaló nélkül, korlátlanul jogosulttá válnának a betegek, akkor, azt hiszem, ezzel tetemes és megalapozatlan többletköltséget okoznánk a biztosítónak, és természetesen a szabad orvosválasztásból eredő valamennyi többletköltséget egyetlen ország biztosítórendszere sem vállalhatja magáénak.
Én tehát nem gondolom azt, hogy itt valami iszonyú offenzíváról van szó, képviselő úr, én azt gondolom, hogy egy kívánatos betegbeutalási rendszer érvényesítéséről, és ezen túlmenően arról, hogy igenis, alapvetően a választott háziorvos javaslata, tanácsa alapján vegyék igénybe a rászorultak a szakrendeléseket, a kórházakat. Azt hiszem, hogy egy ilyen ésszerű rend mindenképpen összhangban áll a teherbíró képességgel, de a szakmai célszerűséggel is.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me