DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az előző szólóhoz kapcsolódva, így karácsony előtt - még ha politikus is valaki - elfogja nyilván a kísértés, hogy jó legyen, szeressen másokat, vagy legalábbis megbocsásson nekik. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Velünk ez nem fordul elő!) A Fidesz azt kiabálta be, hogy velük nem fordul elő: ez az ő dolguk, hogy eldöntsék. (Sasvári Szilárd: Veled nem!)
Én másként gondolkozom: azt gondolom, azért szépek az ünnepek, hogy ki-ki, bármilyen pártállású is, felfedezze magában a barátot, a testvért, az ismerőst; van Károli Gáspárnak erre egy szép szava: felebarátot. Azért furcsa használni ezt a kifejezést itt a parlamentben, mert egyébként ez teret ad arra, hogy vélemény- és nézetkülönbség - és nem ilyen fajta beordibálás, mint aminek tanúi vagyunk - mentén próbáljunk értelmes dolgokról vitatkozni. Aligha lenne hihető egyébként, ha két éles politikai összetűzés után, mondjuk, azt hirdetnénk, hogy szeretjük egymást. De legalább odafigyelni, meghallgatni a másik érveit - mint ahogy tettük ezt most Boross Péter felszólalásával, gondolom, nemcsak én, hanem mások is - talán tanácsos mindenkinek, legyen ellenzékben vagy kormányon.
És az érdekkülönbségeket sem kell eltitkolni. Világos, ebben az évben kiderült a legfontosabb érdekkülönbség, hogy másként gondolkozunk a magyar falu és az ott élő emberek jövőjéről: másként gondolkoznak a szocialista politikusok, másként az ellenzéki politikusok. Mi azt szeretnénk, ha az a 150-200 ezer család, amely a szövetkezetekben él, dolgozik és ott tag, fejlődni tudjon az a szövetkezet, amelyből megél. Azt szeretnénk, ha az az egymillió ember, akinek olyan kicsi a parcellája, hogy abból nem tud megélni, valamilyen jövedelemhez jusson; mi azt szeretnénk, ha ők gyarapodnának. Önök azt a néhány ezer módos gazdát tartják szem előtt, aki szintén gyarapodni akar - és ez helyénvaló. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Mit szeretnétek?) Ne keverjük tehát össze a dolgokat! Ez a világ rendje, ez a dolgok rendje: önök képviselik azt a néhány ezer embert, aki helyes, hogy gyarapodjon, mi pedig azokat az embereket, akik szintén szeretnének gyarapodni.
Volt persze ebben a parlamentben egy ritka pillanat, amikor egyetértettünk, mert ha nagyon őszintén nézzük az elmúlt évet, egy ilyen pillanat volt: valamikor nyár elején, amikor az Országgyűlés egyhangúan döntött arról, hogy támogatja Magyarország csatlakozását a NATO-hoz. Persze utána volt fanyalgás, mint ahogy most megéltük az Európai Unióval kapcsolatos döntések kapcsán: savanyú volt a szőlő. Mert kétségtelenül igaz, hogy ez az ország most ért abba a fázisba, amikor az MSZP és az SZDSZ kormányoz, hogy ezek a döntések megszülettek; s kétségtelenül igaz az, hogy mi is mindent megtettünk ezeknek a döntéseknek a megszületése érdekében. (Moraj az MDF padsoraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilván nagyon nehéz elviselni önöknek azt, hogy nekünk sikerünk van. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiban. - Gyimóthy Géza: A nők között is, biztos!) Nekünk nagyon-nagyon nehéz elviselni a sokszor gyűlölködésbe, butaságba, indulatokba csapó bekiabálásokat, a Házhoz nem méltatlan megjegyzéseket... (Dr. Avarkeszi Dezső: Méltó!) ...nem méltó megjegyzéseket, a blöfföket, amelyeket koncepciók helyett itt hallunk. (Dr. Balsai István közbeszól.) Nagyon nehéz tehát ezt elviselni, de természetesen a demokráciához tartozik, hogy elviseljük, mint ahogy az is, hogy a választópolgárok majd ennek alapján dönteni fognak kinek-kinek a politikai jövőjéről.
Én azt tapasztalom, hogy az emberek nyugalomra és békére vágynak, már csak azért is, mert most már nemcsak az előttünk járó nemzedékek éltek át mély kataklizmákat, háborúkat, forradalmat, diktatúrákat és remények szertefoszlását, hanem a mi nemzedékünk is. És a nálunk fiatalabb nemzedék is megélt egy rendszerváltást; van, aki végigcsinálta, megélte biztos viszonyok megszűnését, gyors változásokat, amelyekhez alkalmazkodni kellett, másfajta világot, amelyben talpon kellett maradni. Nyugalomra vágynak tehát az emberek, és most megvan az esély rá, hogy egy biztonságos és kiszámítható jövő elé nézzen az ország.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, ez mindenkinek érdeke: érdeke annak, aki ellenzékben van, érdeke annak, aki kormányon van. A választásokon majd természetesen eldől, hogy '98-ban ki folytatja a kormányzást, és ki marad ellenzékben.
Én viszont az év végén szeretném megköszönni az Országgyűlés munkatársainak azt, hogy ebben a nagyon nehéz évben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) segítették a munkánkat. És boldog új évet, kellemes ünnepeket kívánok önöknek is és önökön keresztül a választópolgároknak is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me