DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örvendetes tény az, hogy a felszólaló ellenzéki politikusok, képviselők is támogatják, és egyetértenek azzal, amit a magyar kormány eddig tett, és közös sikernek tekintik Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásainak várható tavaszi megkezdését. Ennek mindannyian nagyon örülünk, és azt hisszük, hogy a mai napon a mai sikerek és bejelentések fényében ennek van alapvetően helye. Nem szerencsés az, hogy ellenzéki oldalról gyakran megfogalmazzák a kételyeiket és a gyanakvásukat a magyar kormány stratégiáját illetően, már eleve bejelentik azt, hogy a magyar kormány nem a nemzeti érdekek képviseletéből fog kiindulni, és eleve ilyen feltételezéseknek adnak hangot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek a tárgyalások csak a tavasz folyamán fognak elindulni. Biztosíthatom önöket arról, hogy mind a kormánypártoknak, de mind az egész országnak az az érdeke, hogy közösen, együtt alakítsuk ki az álláspontunkat, és együtt képviseljük azt, ami a legjobb tudásunk, legjobb lelkiismeretünk szerint a nemzet érdekét szolgálja. Ezért kérem, hogy előre, gyanakvással ne kérdőjelezzék ezt meg!
Azzal sem érthetünk egyet, amelyet Pokorni képviselőtársunk az imént fogalmazott meg a parlament kizárásával kapcsolatban. Magyarországon világos alkotmányos berendezkedés alakult ki, a hatalmi ágak világos és egyértelmű megoszlásával. A hatalmi ágak megoszlása azt jelenti, hogy a kormányzatot terheli a végrehajtás felelőssége, a tárgyalásokat a kormányzat fogja végezni. Ugyanakkor Kovács László külügyminiszter úr és más kormánytényezők már többször és hangsúlyozottan kijelentették - rögtön a bejelentést követő napon is -, hogy számítanak a magyar parlament részvételére, a magyar parlamentre fontos szerep hárul. Folyamatos egyeztetések lesznek, a magyar parlament ellenőrizheti a tárgyalások folyamatát - de ne keverjük össze a funkciókat! Ez közös érdekünk. Nem tudjuk, hogy '98 után ki fog kormányozni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de akkor is az lesz az ország érdeke, hogy a végrehajtás és a törvényhozás között ilyen zavarok ne keletkezzenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me