DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szimbolikus jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a parlament ez évi utolsó ülésnapja két nagy fontosságú esemény közé ékelődött be. Már volt a mai napon szó arról, hogy pénteken az Európai Unió csúcstalálkozója Magyarország számára kedvező döntést hozott, hiszen nemcsak afelől döntött, hogy a tárgyalások a mi eredeti menetrendünknek megfelelően, tavasszal elindulnak, hanem aszerint is döntött, hogy csak a legfejlettebb, legfelkészültebb országokkal kezdődnek meg, s Magyarországot ezek közé sorolta.
A holnapi napon a külügyminiszterek jelenlétében aláírják Magyarország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét, ezzel egy újabb fontos lépés történik meg Magyarország NATO-csatlakozási ügyében. E két eseményt összeköti Magyarország közös integrációs szándéka és integrációs politikája.
1990-ben a parlamentben megválasztott demokratikus pártok együttesen, valamennyi párt együttesen, közös törekvésként jelölte meg Magyarország visszatérését az európai szabad nemzetek közösségébe, az európai szabad nemzetek, az euro-atlanti szervezetek minden fontos szervezetébe. Ezen az úton ez az év nagyon fontos előrelépést hozott, s ez nemcsak az 1997-es év nagy eseménye, de - azt gondolom - az elmúlt hét évnek és azon belül is az elmúlt három és fél évnek kiemelkedő jelentőségű eseménye, amely nemcsak az integráció szempontjából kiemelkedő fontosságú, hanem Magyarország teljesítményének megítélése, Magyarország nemzetközi tekintélyének szempontjából is meghatározó jelentőségű. Hiszen amikor úgy döntöttek az Európai Unió és a NATO vezetői, hogy országunkat az elsők között látják szívesen ezen szervezetekben, akkor gondosan mérlegelték Magyarország teljesítményét a gazdasági stabilitás terén, a gazdasági, társadalmi átalakítás terén, az ország demokráciateljesítményét, a demokratikus értékek iránti elkötelezettségét és az ország külpolitikáját.
Ez a koalíció 1994-ben azt ígérte, hogy megállítja az ország gazdasági hanyatlását, és elindítja az országot a fenntartható, kiszámítható fejlődés útján. A kettős döntés azt igazolja, hogy nemcsak mi látjuk így, nemcsak mi, sikerpropagandával vádolt kormányzati politikusok, hanem így látják a nemzetközi élet vezető személyiségei is, hogy sikerült ezt az ígéretet teljesítenünk.
A kormány arra is ígéretet tett, hogy javítja a szomszédos országokkal a kapcsolatot, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a térség stabilitásának egyik fontos tényezőjévé, mondhatjuk úgy, a térség stabilitásának exportőrévé válik. Magyarország meghívása a NATO-ba, de bizonyos értelemben Magyarország meghívása az európai uniós csatlakozási tárgyalásokra igazolja ennek a külpolitikának a helyességét, és igazolja azt, hogy ezt nemcsak mi látjuk így, hogy ezen a területen sikereket értünk el, hanem nemzetközileg is így ítélik meg Magyarország teljesítményét.
Most már rajtunk a sor, ma az országon a sor, hogy minél hamarabb a felkészülés terén mindent megtegyen annak érdekében, hogy csatlakozásunk sikeres legyen. Ehhez nemzeti összefogásra és együttműködésre van szükség, a parlamenti pártok együttműködésére is, abban a szellemben, ahogyan ezt a kormány már többször megfogalmazta, tehát a parlamenti bizottságokon, a hatpárti egyeztetéseken keresztül.
Ennek az együttműködésnek nem használ az, ha ellenzéki pártok folyamatosan olyan vádakkal illetik a kormány felkészülési politikáját és majdani tárgyalási pozícióit, amelyek annak hitelét aláássák és kétségbe vonják, nem használ az, ha viták indulnak el ezen a téren, hanem az használ, ha közösen keressük a fellépés lehetőségét. Erről az imént már volt szó. Kérjük az ellenzéki pártokat, anélkül, hogy most itt részletes vitába bocsátkoznánk, ebben a szellemben kezdjük meg a csatlakozási tárgyalásokra való közös felkészülést itt a parlamentben is.
Végezetül, tisztelt Ház, a karácsony előtti utolsó ülésnapunkon, engedjék meg, hogy magam is minden jót kívánjak képviselőtársaimnak, kívánjam azt, hogy a karácsonyi szünetet töltsék meghitt családi együttléttel, töltsék barátaik közösségében, szerezzenek kellemes élményeket, és készüljenek fel a következő, a ciklus utolsó időszakára, amely reményeink szerint békésebb, konstruktívabb lesz, mint az előző három és fél év.
Ebben a szellemben kívánok minden képviselőtársamnak nagyon meghitt ünnepeket, és utána boldog, sikerekben gazdag új esztendőt! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me