DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány, miközben újraválasztása érdekében sikerpropagandát harsog, a valóságban a gazdasági problémái miatt valódi offenzívát indított a kisemberek ellen. A kormány ott támad, ahol a legkisebb ellenállásra számít, így mindenekelőtt a védekezésre képtelen betegek utolsó fillérjeit igyekszik kicsikarni, hiszen mi másnak volna minősíthető a térítési díj ötletének kiterjesztése a szakorvosi ellátásra és a kórházi kezelésre.
Ezentúl a betegek külön beutaló nélkül csak 2 ezer forint ellenében vehetik igénybe a szakorvosi ellátást, ha az általuk megválasztott orvoshoz kívánnak fordulni kórházi kezelésre, akkor pedig 4 ezer forint felvételi díjat kell fizetniük, majd napi ezer forint ellátási díjjal kell hozzájárulniuk önmaguk kórházi kezeléséhez. Ezzel újabb csapást mérnek a kiszolgáltatott betegekre és az egészségügyi ellátásra, emellett az orvosokat is egymás ellen uszítják. Az 5 ezer, majd a 10 ezer kórházi ágy felszámolása, valamint az egészségügyi intézményekből történt tömeges elbocsátások után most sikerült egy újabb csapást mérni az egészségügyre és az egész betegtársadalomra.
Az egészségügyi dolgozóknak azonban elegük van a kormánynak a gazdasági nehézségekre való állandó hivatkozásból és a be nem tartott ígérgetésekre való várakozásból is, ezért az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete sztrájkot helyezett kilátásba. De az egészségügyieken kívül országos sztrájkot hirdettek a vasutasok, országos sztrájkot hirdettek a bányászok, és tiltakozik az egész ország, mert az életünknek ma már nincs olyan területe, ahol ne gyötörné a gondok tömege a lakosságot.
(11.30)
Így ki gondolta volna, hogy a harmadik évezred küszöbén, amikor a külügyminiszter úr bejelenti az európai csatlakozás lehetőségének a megkezdését, akkor mi azzal ünnepeljük ezt a valóban jelentős bejelentést, hogy szénszünetet hirdetnek Európa közepén, a harmadik évezred küszöbén Magyarországon az egyetemeken, a főiskolákon, a könyvtárakban, és veszélyeztetik a vizsgák sikerét. A háborús időket idézi, hiszen a szénszünet a háborús időkre volt jellemző, ahogy az általam korábban tévesen 50 ezerre becsült hajléktalan is, a médiák ugyanis most már mintegy 200 ezer hajléktalanról írnak, adnak hírt, akik a temetők kriptáiban, barlangokban, elhagyott bányákban kénytelenek magukat meghúzni. Külön fájdalmas, hogy ezek között igen sok fiatal is van, állami gondozásból, intézetből kikerült fiatalok, akik egyszerűen értetlenül állnak a jelen kor olyan kegyetlensége előtt, amely egész egyszerűen nem vesz tudomást az ő gondjaikról, bajaikról.
Úgy gondolom, hogy akkor, amikor a külügyminiszter úr az európai útra történő lépésünk lehetőségét felvázolta, nem árt figyelembe vennünk ezeket a tényeket sem, hiszen a szénszünet nem európai sajátosság, nem európai az, hogy az emberek a harmadik évezred küszöbén kriptákban lakjanak. Ezek után kénytelen vagyok feltenni a kérdést: van-e a kormány tagjainak lelkiismerete? (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me