POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Hölgyeim és Uraim! Mielőtt végképp elönt bennünket - a karácsonyra való tekintettel - a frakcióvezetőkből áradó érzelemvihar, önajnározás, beszéljünk néhány komolyabb kérdésről is!
Senki sem szereti, és bizony nem is helyes, hogyha kiszolgáltatott társadalmi csoportokat a politika vagy politikai szervezetek eszközként kívánnak felhasználni. Nem helyes bizony, hogyha életkörülményeik, vagyoni helyzetük miatt kiszolgáltatott nyugdíjasoknak alaptalan ígéreteket hangoztatnak politikusok; nem helyes, hogyha a roma kisebbség kiszolgáltatottságát kormánypártok vagy kormánypárti politikusok arra használják fel, hogy maguknak politikai tőkét kovácsoljanak. S még kevésbé helyes, hogyha kiskorú gyermekekre hivatkozva próbál valaki politikai előnyt szerezni.
A Xénia-láz és az Úttörőszövetség házasságától hangos a sajtó, és ennek a vitának, ennek a politikai vitának a kárvallottjai minden bizonnyal nem a Xénia-láz tulajdonosai, újgazdag vezetői, nem is az Úttörőszövetség politikusai lesznek, hanem azok a gyerekek, azok a fiatalok, akik végre ezekben a közösségekben találtak értelmes cselekvési lehetőséget, találtak olyan közösségeket, amelyek szervezik az ő szabadidejüket. Helyes és jó dolog, ha működnek ifjúsági szervezetek a fiatalok körében; és így is a gyerekeknek alig egytizede mondhatja el azt, hogy részt vehet valamilyen értelmes közösség mindennapi tevékenységében, mindennapi munkájában.
De bizony az már nem helyes, hogyha azok az ifjúsági vezetők, akik szervezik ezeket a gyerekeket, maguk próbálják fogyasztóvá, reklámhordozóvá nevelni őket. Nem helyes, hogyha ezekre a gyerekekre való hivatkozással választási együttműködést köt valaki egy politikai párttal, olyan gyerekek "érdekvédelmében" - idézőjelbe téve ezt a szót -, amely gyerekek nem választókorúak, amelyek (Dr. Szabó Zoltán: Akik! Személyek!) kiskorúak, és bizony messze kell hogy tartsuk őket, messze kell hogy tartsuk ezt a világot a politikától.
(11.50)
Ebben az évben, 1997 nyarán sikerült elfogadni itt ebben a Házban a világ egyik leglazább, legkevésbé szabályozó reklámtörvényét. Azt a reklámtörvényt, amely jószerivel nem korlátozza az iskolákban, óvodákban, közoktatási intézményekben folyó gazdasági reklámtevékenységet. Ezt használják ki azok a szervezetek, melyek magukat ifjúsági szervezetnek tüntetik fel, de valójában a saját gyerekeink zsebében kotorásznak. Ez a meghatározó momentum.
Meg kell védenünk a gyermekeinket ezektől az újgazdag marketingszakemberektől, akik nem átallanak visszaélni az ő kiszolgáltatottságukkal.
Meg kell védenünk a gyerekeinket a választási forduló, a választási kampány közeledtével azoktól a politikusi marketingszakemberektől, akik úgy gondolják, hogy sosem árt egy 100-150 ezres, általuk piacvezető ifjúsági szervezet létrehozása, amelynek az élén majd fővédnökként, szponzorként vagy ki tudja, miként, a miniszterek vagy a miniszterelnök ünnepeltetheti önmagát.
Ebben az országban 1990-ben volt egy négyigenes népszavazás. Akkor ennek a népszavazásnak egy fontos és valamennyiünk által fontosnak gondolt követelése volt, hogy a pártokat tartsuk távol a munkahelyektől. Az iskoláktól pedig tartsuk távol a pártokat és a pártokhoz kötődő ifjúsági szervezeteket. (Közbeszólások.) Sajnálatos, hogy 1996-ban ezt a tiltást a közoktatási törvényből kiemelte a parlament, részben Magyar Bálinték javaslatára megszüntette ezt a tiltást.
Az elmúlt hetekre, elmúlt napokra való tekintettel bejelentjük, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt a mai nappal egy törvénymódosítást nyújtott be a Házhoz, melyben korlátozni kívánja a nevelési, oktatási intézményekben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek tevékenységét. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me