KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy valóban műszaki és kulturális múltunk jelentős alkotásai azok a hajók, amelyeket ön név szerint is felsorolt, és ezeknek a műszaki és kulturális értékeknek a megőrzése, amelyre részben a Közlekedési Múzeum keretén belül tettünk és teszünk kísérletet, mindannyiunk feladata, és minden olyan kezdeményezést, ami ezt a tevékenységet, ezt a megőrző és értékmegőrző, a jövőnek átadó tevékenységet felkarolja, mi is támogatunk.
Néhány mondatot azonban engedjen meg az érdemi kérdéshez is hozzászólni. Az egyik, talán legfontosabb kérdéskör: jelentősen átalakult ma a hajózási kereskedelmi tevékenység. Amíg - ahogy ön is említette - a két világháború között Magyarország és a Földközi-tengeri térség közötti vízi úton történő árufuvarozás jelentős piacot jelentett és a kereskedelemben nagy részt vállalt, ezek akkor általában kis hordképességű, 600-1300 tonnás folyam-tengeri hajókon történtek. Ez a hajóosztály, ez a hajókategória a '70-es évekre szakmai értelemben is elavult, és a '70-es években világossá vált, hogy egy más nagyságrendű és más típusú üzemeltetéssel lehet csak rentábilissá tenni a folyam-tengeri hajózást.
Erre történt két jelentős kísérlet: az egyik az Interlighter Nemzetközi Hajózási Vállalat keretén belül. Ez a társaság azonban a korábban bérelt bárkahordozó hajók bérleti szerződésének felbontása miatt jelenleg nem, illetve nem sikeresen üzemel; másrészt a '80-as évek második felében a Mahart az új nyugati folyam-tengeri hajótípusokból vett bérbe néhányat, a bérlet azonban rendkívül drágának bizonyult, és a hazai, hasonló típusú gyártáshoz a tőke akkor sem és jelenleg sem áll rendelkezésre.
A magyar hajózási vállalkozások nem rendelkeznek olyan nagyságrendű tőkével, amely ezt a feladatot ellátni elegendő lenne. Az első olyan alkalom, amikor a folyam-tengeri típusú hajók újrabeszerzése reálissá vált, az orosz államadósságból történhetett volna, azonban az orosz hajókínálat egy jelentős részében e kategóriában csak olyan típusok kerültek meghatározásra és ajánlatra, amelyek ára közel másfélszeresen meghaladta a világpiaci árakat. Így, bár továbbra is a közlekedéspolitika aktuális céljai közé tartozik az átrakás nélküli dunai-tengeri forgalom felélesztése, egyelőre olyan hitelkonstrukciókon kell dolgoznunk, amelyek lehetővé teszik, hogy az Al-Dunára való hajózás magyar részről ismét egy jó és gazdaságos projekt legyen.
Sajnos az elmúlt öt év, elsősorban a jugoszláv polgárháború és az ENSZ-embargó nem hatott jól, kedvezően a hitelintézményekre, így erre a projektre és az ilyen típusú megrendelésekre nem lehetett megfelelő, közgazdaságilag elfogadható hitelkonstrukcióval előállni.
A magyar közlekedési kormányzat és a Mahart továbbra is keresi a lehetőségeket a Duna-tenger hajózás eszközparkjának megújítására, eddig azonban - és azt hiszem, ez a legfontosabb érvünk - nem tűnt elég erősnek az a gazdasági érdek, amely az ilyen típusú árufeladók és szállítmányozók köréből indulna, és amely ezt a szállítási igényt kiváltaná, amely ebbe a szállítási eszközparkba befektetne.
Remélem, hogy a magyar gazdaság az elmúlt évben és idén mutatott növekedési üteme egyre nagyobb mértékben ezt a környezetkímélő és kedvező szállítási formát fogja preferálni, ehhez logisztikaiközpont-beruhá-zásokkal és kikötőbővítéssel a közlekedési tárca és a kormány is hozzájárul. Reméljük, hogy ennek a jövőben meglesz a gazdaság szereplőire, az árufeladókra és a szállítmányozókra gyakorolt pozitív hatása.
Engedje meg, képviselő úr, hogy ezzel megköszönjem a felszólalását, és azt hiszem, mint az 1997-ben utolsó parlamenti nap utoljára megszólított kormányzati tagja, önnek is, illetve a parlamentben valamennyi jelenlévőnek, a hallgatóknak és elnök úrnak nagyon kellemes, boldog karácsonyt és boldog új esztendőt kívánjak.
Köszönöm szépen. (Taps. - Dr. Győriványi Sándor távozik az ülésteremből.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me