KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Póda képviselő úr egy olyan kérdést feszeget, amit hosszú évek óta, azaz 1990 óta valószínűleg minden évben több alkalommal is meg lehetett volna fogalmazni. Hiszen a magyar hadiiparnak az ebbe a helyzetbe kerülése nem 1994-ben kezdődött, hanem 1990-ben, amikor is a Varsói Szerződés széthullásával bizonyos megrendelések a magyar hadiipar számára elmaradtak, így többek között rádiófelderítő és rádiózavaró eszközök megrendelése is elmaradt. Ez tehát '91-ben, '92-ben is aktuális kérdés lett volna. Sajnos ma is aktuális, bár remélem, hogy a válaszom után a képviselő úr elismeri: a kormány tett már bizonyos lépéseket a helyzet rendezése érdekében.
(14.00)
Azért mondom, hogy a Varsói Szerződés szétesésével, hiszen a korábbi időszakból ismert, hogy a volt szovjet hadsereg is rendelt ilyet, és az NDK nemzeti néphadserege számára is rendeltek ilyen eszközöket. A Varsói Szerződés megszűnése után ezek a megrendelések elmaradtak.
Azt is meg kell állapítani, hogy ezek az eszközök döntő többségükben nem NATO-kompatíbilis eszközök, mert nem felelnek meg mindazon követelményeknek, amelyeket a NATO velünk szemben támaszt; mégis, még a nyugati világban is volt kereslet irántuk, amit az indiai példa is mutat, de azt gondolom, ma már ilyen tekintetben nosztalgiázni nem érdemes.
Annál inkább fontos arról beszélni, amit ön megemlített, hogy egy haditechnikai eszköz hadseregben történő rendszeresítése preferenciát jelent egy leendő vásárló számára, tehát ez egy rendkívül fontos dolog. De azt gondolom, ez azt is bizonyítja, hogy ez érdeke a gyártó cégnek is, vagyis olyan konstrukciókban kellene találni fejlesztési formákat, hogy esetleg kedvezményesen a hadsereg meg tudja vásárolni, így tudja rendszerbe léptetni, hiszen ezzel is felkínál egy piaci lehetőséget.
Ugyanakkor a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség vezetése kiemelt feladatként tekinti a rádióelektronikai területen folyó fejlesztéseket. Többek között ezt bizonyítja az is, hogy már az 1996. és '97. évi költségvetésben is a kiemelt jelentőségű beruházások között szerepelnek az ezzel kapcsolatos infrastrukturális beruházások. Erről képviselő úrnak mint az Országgyűlés honvédelmi bizottsága tagjának is tudnia kell, vagyis ilyen jellegű eszközök beszerzése a közeljövőben várható, de ehhez először az infrastrukturális beruházásokat kellett több milliárd forint értékben megkezdeni.
Szeretném tájékoztatni önt, hogy a Magyar Honvédség középtávon kíván beszerezni eszközöket erről a területről. Azonban az is tény, hogy a közbeszerzési törvény értelmében bizonyos versenyeztetéseket is el kell végeznünk, hiszen azokat az eszközöket rendszeresíthetjük, illetve alkalmazhatjuk, amelyek nemcsak technikai értelemben, hanem árukat tekintve is a legjobbak, a legmegfelelőbbek a hadsereg beszerzésére.
Itt szeretném megemlíteni azt is, hogy az Országgyűlés honvédelmi bizottsága - a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal vezetőinek beszámolója alapján - megismerkedhetett ezeknek a fejlesztési terveknek egy részével; így ön is, aki ennek a bizottságnak a tagja, nyilván ilyen ismeretekkel most már rendelkezik.
Végezetül engedje meg, hogy kihangsúlyozzam: a honvédelmi tárcának elemi érdeke, hogy a hadseregben a hazai hadiipar megfelelő, a kor követelményeit kielégítő termékei kerüljenek rendszeresítésre. Tisztában vagyunk azzal, hogy a beszerzések elmaradása következtében a hazai hadiipari kapacitások felszámolódhatnak, azonban minden esetben figyelemmel kell lennünk a nemzetgazdaság teherbíró képességére, s ezen belül is a honvédelmi tárca költségvetésének lehetőségeire.
Köszönöm figyelmüket, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me