PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnöknő. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Amikor címet kerestem interpellációmnak, meg kellett állapítanom, hogy a bőség zavarával küzdök, hiszen nemcsak a rádiófelderítő és rádiózavaró eszközöket emelhettem volna ki példaként, hanem számtalan más területről is találhattam volna eszközöket ahhoz, hogy érzékeltessem a miniszter úrral és a tisztelt Házzal: milyen komoly problémák vannak ma a magyar hadiipar területén, illetve a Magyar Honvédség és a magyar hadiipar együttműködése területén.
Tudvalevő, hogy a Varsói Szerződés megszűnésével válságos, nehéz helyzetbe jutott a magyar hadiipar, ami a történelmi körülményeket figyelembe véve érthető is, és tulajdonképpen nem is lenne ezzel probléma, ha a megfelelő piacváltásra, a termékváltásra sor kerülhetett volna; ehhez ennek a kormányzatnak a támogatása nyilván nagyon is szükséges. Nem azért lenne szükség erre a támogatásra, mert mindenképpen állami megrendelésekkel kell ellátni ezt a területet, hiszen természetes igény a piacgazdaságban, hogy ne csak az állampolgárok, az adófizetők pénzén fejlődjön az iparnak egy területe, hanem versenykörülmények között, sőt a polgári szférában is találja meg azokat a piacokat, amelyekkel fennmaradását, gazdaságos működését indokolja, alátámasztja.
A hadiiparnak azonban van egy nagyon speciális tulajdonsága, nevezetesen: nemcsak üzlet, hanem egyben politika is. Lényegében véve tehát kizárt egy olyanfajta üzleti tevékenységnek, nevezetesen a hadiiparnak a megfelelő szintű biztosítása, ha a kormányzat nem támogatja, nem ad számára megrendelést, hiszen a referencia szempontjából elképzelhetetlen, hogy külföldi vásárló megvásároljon valamely hadiipari terméket hazai gyártótól akkor, amikor a magyar kormány sem vásárolja meg. Hiszen ekkor, nyilvánvaló, egy külföldi vásárló első kérdése az: miből gondoljuk mi, hogy ez egy megbízható, kiváló termék, és alkalmas azon védelmi feladatok ellátására, amelyekre hirdetik, ha még a magyar kormány sem vásárolta meg?
Miért lenne fontos, hogy a magyar kormány vásároljon? Azért lenne fontos, mert a hadiipar olyan munkahelyeket teremt, és a támogatásnak, a munkahelyteremtésnek, a technológiai fejlesztésnek egy olyan lehetőségét kínálja, amire tulajdonképpen nincs ennél jobb eszköz, ez az elmúlt évtizedekben kiderült. Sokkal inkább fontos, hogy szociális programok, túlzott szociális programok helyett munkahelyek teremtése és megfelelő technológiai fejlesztés révén érjük el azokat az eredményeket, amelyeket egy polgári társadalom megkíván. Ráadásul - amit címnek is választottam - a rádiófelderítő és rádiózavaró eszközök tekintetében olyan termékről van szó, amely NATO-kompatíbilis, amely nem szovjet technológián alapul, és amelynek az elmúlt években is folyamatosan voltak nyugati eladásai.
Tehát, tisztelt miniszter úr, miért nem rendel a Magyar Honvédség a magyar hadiipartól NATO-kompatíbilis rádiófelderítő és rádiózavaró eszközöket? (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me