DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem lehet a rendeletet visszavonni, hiszen a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXII. törvény 23. §-ának végrehajtására született, amely előírta, hogy a beutalóhoz kötött szakrendelések beutaló nélküli igénybevétele, illetve a beutalástól eltérő intézmény igénybevétele részleges térítési díj megfizetése mellett lehetséges.
A szabad orvosválasztás egyáltalán nem szűnik meg, természetesen ezután is lehet háziorvost választani, és a háziorvossal való konzultáció alapján bárki bármilyen intézményt, szakrendelést választhat. Sehol a világon - már napirend előtt is esett erről szó - nem parttalan a szabad orvosválasztás, ennek többletköltségeit nyilvánvalóan nem lehet vállalni.
Ismételten elmondom önnek, képviselő asszony, hogy továbbra sem kell a betegnek semmit sem fizetni akkor, ha a beutaló nélküli szakrendeléseket veszi igénybe, ha a háziorvos beutalása alapján vagy más szakrendelés beutalása alapján kíván további ambulanciákat vagy kórházat igénybe venni. Természetesen a visszarendelés esetén sem érvényesül a fizetési kötelezettség, tehát az ön által említett bizalmi viszony sem sérül.
Tehát még egyszer elmondom önnek: a térítési díj előírásának egyetlen indoka, hogy a betegeket arra ösztönözzük, hogy a szakmailag kívánatos rendben vegyék igénybe az ellátást. És természetesen szó nincs itt arról, hogy valami hihetetlen co-paymentet vezetünk be. Eddig is megvolt erre a lehetőség, az intézmények saját hatáskörben állapíthatták meg ezeket a térítési díjakat, de azt gondolom, az állampolgárok jogbiztonsága indokolta azt, hogy egységesítsük ezt a rendszert. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me