HIDASI REZSŐ

Full text search

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi törvény módosítása a jogalkotó '97. évi második feladattervében szerepel. A tervezett módosítás módot és lehetőséget teremt a törvény azon részeinek a korrekciójára is, amelyek jelenlegi előírásaikkal jogilag aggályosnak minősíthetők, jogértelmezési kérdéseket vetnek fel. Az alábbiakban a hivatkozott törvény egy részterületére, a hitelintézeti elszámolóház alapítását, működését irányító szabályokra adok szakmailag alátámasztott szövegjavaslatokat.
A 2. § (2) bekezdés új e) pontja tárgyában az értékpapír-elszámolóházra a javaslat pontosítja a hitelintézeti törvény alanyi hatálya alól kivont szervezetek körét, kimondva, hogy előírásai nem terjednek ki a '96. évi törvényünkben szabályozott értékpapír-elszámolóházra. Tekintettel arra, hogy a törvény 16. §-a szabályozza a hitelintézeti elszámolóház alapításának a működési feltételeit, az elszámolóházak közötti, elnevezésükben is megjelenő megkülönböztetés szükséges.
A 3. § (1) bekezdés új m) pontja tárgyában - az m) pont az elszámolásforgalmi ügylet végzése - az elszámolásforgalmi ügylet végzése olyan pénzügyi szolgáltatás, mely biztosítja, hogy a pénzügyi intézmények közötti pénzforgalom meghatározott formában és határidőre jóváírásra, illetve terhelésre kerüljön, azaz elszámolódjon. E szolgáltatás nélkül a pénzforgalom készpénzkímélő számlapénz lebonyolítása elképzelhetetlen. A javasolt módosításom egyértelműsíti, hogy az elszámolásforgalmi ügylet végzése egyike a pénzintézeti szolgáltatásoknak.
A 3. § határozza meg a pénzügyi szolgáltatások és a kiegészítő pénzügyi szolgáltatások körét. A két szolgáltatástípus elemzéséből, összevetéséből következően, figyelemmel a hitelintézeti elszámolóház által elsődlegesen végzett tevékenységre, a jelenleg hatályos törvényben alkalmazott definíciók mindenképpen módosításra szorulnak.
A törvény 3. § (2) bekezdése, a kiegészítő pénzügyi szolgáltatások b) pontja tartalmazza az elszámolásforgalom lebonyolításával összefüggő tevékenység definícióját. E megfogalmazás felületes, technikai jellegű, a tevékenység formai feltételeire koncentrál. Teljesen indifferens ugyanis, hogy az adott tevékenységet milyen eszközökkel végzik. Ez indokolja az elszámolásforgalmi tevékenység szöveges meghatározásának újbóli értelmezését és a tartalmi elemekre összpontosító meghatározását.
Az elszámolásforgalmi ügylet olyan pénzügyi szolgáltatás, mely biztosítja, hogy a bankok ügyfelei között átutalások, beszedések meghatározott szabályok szerint, meghatározott formában és határidőre jóváírásra, illetve terhelésre kerüljenek, azaz elszámolódjanak. E szolgáltatás mind bemeneti, mind kimeneti oldalról pénzügyi adatokat hordoz, enélkül a pénzforgalom készpénzkímélő számlapénz lebonyolítása elképzelhetetlen. A módosításom egyértelműsíti, hogy az elszámolásforgalmi ügylet végzése a pénzügyi szolgáltatások körébe tartozó szolgáltatás, mely nélkül a pénzforgalmi szolgáltatás, a bankok egymás közötti elszámolása elképzelhetetlen.
Az elszámolásforgalmi ügylet lebonyolítása egy zsírószámla közbeiktatásával valósítható meg, mely áttekinthetővé teszi az elszámolást, a bankok egymás közötti pozíciójának követését és nyomon követését, ugyanakkor nem minősül pénzforgalmi számlának. Tekintettel arra, hogy a tevékenység, az elszámolásforgalmi ügylet fentiek alapján is rendkívül szorosan kapcsolódik a hitelintézetek működéséhez, célszerű a tevékenységet nem a kiegészítő pénzügyi szolgáltatások között, hanem a pénzügyi szolgáltatások között a 3. § (1) bekezdés új m) pontjaként felsorolni.
A törvényjavaslat 4. §-ának bekezdéséhez benyújtott módosító javaslattal összhangban pontosítani szükséges a fióktelep formájában működő, pénzügyi vállalkozás által végezhető kiegészítő pénzügyi szolgáltatások körét.
A törvényjavaslat 6. §-ának (2) bekezdését módosító rendelkezés az elszámolásforgalmi ügyleteket és a bankközi piacon végzett pénzügyi ügynöki tevékenységet kizárólag a pénzügyi vállalkozások részére teszi lehetővé kizárólagos tevékenységként. A módosító indítványom arra irányul, hogy a Magyarországon bejegyzett pénzügyi vállalkozások és a fióktelep formájában működő pénzügyi vállalkozások azonos tevékenységi kört gyakorolhassanak, illetőleg a törvényjavaslat 5. §-án belüli összhang megteremtődjön.
A fenti indokok alapján a javaslat egyrészt tartalmilag új definíciót fogalmaz meg az elszámolásforgalmi tevékenységre, másrészt e tevékenységet a pénzügyi szolgáltatások közé sorolja.
(21.50)
A kiegészítő pénzügyi szolgáltatások közé - 3. § (2) bekezdés -, a fentiek okán kiürült b) pont helyére indokolt felvenni a ténylegesen technikai jellegű és kiegészítő tevékenységnek minősíthető készpénz-helyettesítő fizetési eszközök alkalmazását, támogatását.
A 3. § (2) bekezdés új b) pontja tárgyában - az elektronikus fizetések lebonyolítása - a javaslatom: a kiegészítő pénzügyi szolgáltatások között nevesíti a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök közé tartozó elektronikus fizetések lebonyolításának mind szélesebb körű alkalmazásához szükséges háttértevékenységet. E körbe tartozik elsősorban az elektronikus fizetéseket lebonyolító központok kialakítása, működtetése.
A 3. § (6) bekezdés első mondatának új kezdősora tárgyában az (1) bekezdés e) és m) pontjában a javaslatom összhangban van a 3. § (1) bekezdés módosításával; az elszámolásforgalmi ügyletet végző szervezet részére, a működési engedély kiadásával és annak esetleges visszavonásával járó hatáskört és illetékességet a pénzforgalomért felelős MNB számára tartja fenn.
A 6. § új (1) bekezdése tárgyában a javasolt módosításom a tevékenység alapján határozza meg, hogy mely szervezetek minősülnek pénzügyi vállalkozásnak. Egyértelműen rögzíti a javaslatom, hogy a hitelintézeti elszámolóház - mivel a kivételek között nem nevesített tevékenységet végez - pénzügyi vállalkozásnak minősül.
A 6. § új (2) bekezdése tárgyában a javaslatom új elemként az elszámolásforgalmi ügylet végzését és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök működtetésének feltételei biztosítását alanyi oldalról szabályozza. Kimondja, hogy ezeket a tevékenységeket csak hitelintézeti elszámolóház végezheti. A hitelintézeti elszámolóház a törvényben meghatározott egyéb tevékenységek végzésére nem jogosult.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me