DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon örülök annak, hogy néhány hozzászólás is elhangzott a Házban. Azt hiszem, hogy ezzel világosabban láthatunk most ebben a helyzetben. Néhány szót én is szeretnék mondani az elhangzottakkal kapcsolatban.
Először is szóba került az, hogy elegendő-e egy ilyen nyilatkozat a cigányság bajainak orvoslására. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy nem elegendő. Azt is tudjuk mindannyian, hogy a cigányság ügye és a cigányság bajainak orvoslása nem egyszerűen nyilatkozatokban merül ki, hanem sokkal összetettebb ez a kérdés, ez a probléma - de ez is az egyik eleme. Azt is tudjuk, hogy nincsen üdvözítő megoldás. Nincsen olyan javaslat, amire azt mondanánk, hogy ez az, ezt kell megvalósítani, és akkor néhány éven belül látványos eredményeket fogunk elérni. Nagyon sok kicsi apró lépés kell ahhoz, hogy előre tudjunk menni.
Az egyik ilyen lépés ez a nyilatkozat, az, hogy világossá tegyük azt, hogy milyen normákat várunk el saját magunktól és másoktól ebben az országban, hogyan kell viselkednünk olyan helyzetekben, amelyek bizony akár etnikai jellegű konfliktusok is lehetnek.
Ezért tartom ezt fontosnak, és nem állunk elő azzal az igénnyel, hogy ez lenne talán az egyetlen megoldás ebben a helyzetben.
Másfelől úgy gondolom, hogy a kormány igyekezett nagyon sok mindent megtenni - hogy csak az oktatás területéről mondjam -, bizony néhány évvel ezelőtt készült el először, úttörő jellegűként, a cigányoktatási program Magyarországon, ami bizony Európa-szerte is egyedülállónak számít.
Végezetül annyit hadd mondjak: úgy gondolom, hogy a belügyminiszter urat méltatlanul érik ezek a támadások, amelyeket néhány képviselőtársam megfogalmazott, hiszen ő helyesen cselekedett ebben az ügyben, a felemlegetett székesfehérvári ügyben. Egy másik törvénysértést előzött meg az ő fellépése. Úgy gondolom, hogy egy belügyminiszternek az a feladata és az a dolga, hogy bizony a törvények betartatásán őrködjön, és ő helyesen és jól döntött ebben az ügyben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me