GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A Szabad Demokraták Szövetségének nyilatkozattervezete megjárta az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot is. Ott a bizottságban többségi szavazattal tárgysorozatba vételre nem javasoltuk.
A szocialista frakció nevében szeretném elmondani azokat az okokat, amelyek miatt végül is így döntöttünk. Tudjuk valamennyien, hogy valóban a cigányságot sújtó diszkriminatív események történtek nemcsak az elmúlt néhány hónapban, hanem azt megelőzően is. Tudjuk azt, hogy hivatalok - önkormányzati és kormányhivatalok -, rendőrségi nyomozati szervek olykor diszkriminatív módon járnak el. Ezeket az eseteket részint a nyilvánosság ismeri, részint valamennyi ügyben eljárás is indult, kivizsgálandó az eseteket. De azzal nem értünk egyet, hogy az Országgyűlés egy nyilatkozatban tudja le mindazokat az adósságokat, amelyeket a társadalomnak, a politika egészének szükséges. Ez a nyilatkozat nem tesz kevesebbet és nem tesz többet, minthogy az Országgyűlés felszólítja önmagát és a társadalmat, hogy tartsuk meg az alkotmányos előírásokat. Ez kevés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Valamennyien tudjuk, hogy a politikai cselekvést nem lehet deklarációkkal helyettesíteni. A magunk - értem ez alatt az egész parlamentet - rossz lelkiismeretét nem tudjuk, nem tudhatjuk megnyugtatni egyszeri nyilatkozatokkal. Ennél többre van szükség. Valóságos politikai cselekvésre van szükség, s ennek az elemeit pontosan ismerik önök itt és a nyilvánosság is, és nem hiszem és nem is javaslom a szocialista frakció nevében, hogy deklarációkba meneküljünk a valóságos cselekvés helyett.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me