AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy Magyarország földrajzi helyzetéből következően is, és az élénk turizmus és áruforgalom következtében is világviszonylatban a nyolcadik helyen áll a forgalom tekintetében, miután egy évben - most '96-os számokat mondok - 110 millió utas, 35 millió személygépkocsi és 3 millió kamion lépi át a határt. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen óriási forgalomra való felkészülés nem kis feladat, különös tekintettel, ha figyelembe vesszük, hogy ez a forgalom ugrásszerűen nőtt az elmúlt években.
Az első kérdés mindig az, hogy magukon a határátkelőhelyeken milyen lehetőségeket tudunk biztosítani. Itt azért az elmúlt években egy elég tudatos fejlesztési program valósult meg, Phare-támogatással is, például olyan nagy áteresztő-képességű kamionállomások jöttek létre, mint Záhony, Nagylak, Tompa, Ártánd, Gyula, a rédicsi kamionterminált novemberben adtuk át, decemberben várható a hegyeshalmi új terminál átadása és a rajkai, úgynevezett autópálya-átkelő átadása is. Tehát a válasz egyik része, hogy itt komoly fejlesztés van, és ez folytatódni fog, ami a határátkeléseket illeti.
A határátkeléseken szükséges idő jelentős részben nem a magyar vámszervek tevékenységének a következménye, hanem mindenütt van egy másik oldal is sajnos, az a jellemző, hogy a másik oldal fejlesztése még nem tartott lépést a magyar fejlesztéssel.
Nyilván hogy ezen is jó koordinációval megpróbálunk segíteni.
Ami a belterületi vámhivatalok, mármint a belföldi vámhivatalok problémáját illeti, én azt javasolnám, és ezt tudom is vállalni, hogy az ön által említett érdekképviseletnek a képviselői és a VPOP képviselői üljenek le, és konkrétan tekintsék át azokat a javaslatokat, amelyeket ők tesznek, hiszen ezt, nyilvánvalóan itt kettő plusz egy percben nem tudjuk részleteiben megtárgyalni.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me