GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete a közelmúltban két nagy fórumot is tartott a vámkezelések tapasztalatairól. Sajnos, az utóbbi időszakban tovább nőttek a várakozások, a kamionok tovább várakoznak a vámkezelések helyén, nemcsak a határállomásokon, hanem a belterületi vámudvarokban is. Jelentősen megnőtt a vámkezelés ideje.
Ennek okai többrétűek. Arnold Mihály dandártábornok úrnak is írtak a magánfuvarozók. Mivel a Pénzügyminisztérium felügyeli a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát, ezért nagyon indokolt, hogy a nemzetgazdaság szempontjából is nagyon fontos kérdésben hallathassák hangjukat. Gyakorlatilag hat az exportra is olyan tekintetben, hogy ahogy megnőnek a fuvardíjak, azok természetesen a magyar áruk nemzetközi versenyképességét jelentősen nehezítik, rontják.
(14.10)
Nem ritka a 10-20 órás várakozás főleg a belső vámudvarokon. A gond a következő: megérkeznek a kamionok egy napon, öt-hat óra körül bezárnak a vámudvarok, kiküldik őket emberinek nem mondható körülmények közé, a kamionosok az emberi szükségleteiket a nádasban, a fák körül teljesen embertelen módon élik meg abban az éjszakában. Másnap, bekerülve újra a vámudvarba, sokszor aznap estére sikerül az 5-10 perces vámkezelési munkát elvégezni.
Többszöri panaszukra, sajnos, meghallgatást, igazi meghallgatást, és főleg intézkedéseket nem találtak. Számtalan javaslattal fordultak önhöz, amit, sajnos, a két percben ismertetni nekem nincs módomban. De például azoknak a vámhivataloknak Együtt dolgozó vámhivatal kitüntető címet is adnának szívesen e nemzetközi fuvaroztatók, hogyha önök segítenének abban például, hogy a belső vámudvarokban éjszakai ügyelet legyen és egyéb, több ablaknál folyna egyszerre a vámkezelés, és több olyan tevékenység, ami megkönnyítené a munkájukat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hisz nemcsak az ő érdekük, hanem nemzetgazdasági érdek is.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me