DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozás és az intézményrendszer biztosítsa a fogyasztók egészségének és biztonságának, vagyoni érdekeinek védelmét, a hatékony és gyors jogorvoslatot, a megfelelő tájékoztatás és információhoz jutás lehetőségét és a fogyasztói oktatást, valamint a fogyasztók érdekvédelmét.
A törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés eleget tesz az Európai Bizottság hazánkról készített országvéleményében rögzített elvárásoknak is. Az Európai Bizottság szerint ugyanis kívánatos, hogy Magyarországon törvény ismerje el és biztosítsa a fogyasztók jogait. Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztóvédelmi törvény hatálybalépése kedvezően befolyásolhatja az Európai Unióval kezdődő csatlakozási tárgyalásokon a magyar fél pozícióit. Örömmel vettük, hogy a parlamenti vitában minden frakció egyetértett a fogyasztóvédelem törvényi szintű szabályozásának szükségszerűségével.
A törvényjavaslat lényeges társadalmi-gazdasági érdekeket érint, ezért érthető, hogy az országgyűlési tárgyalást megelőzően számos szervezet hangot adott véleményének, amelyek nem minden esetben estek egybe. Ez magyarázza, hogy a tisztelt képviselők számos módosító indítványt nyújtottak be. Ezért külön is megköszönöm a képviselők és a bizottságok alapos és felelősségteljes munkáját, amelyet a törvényjavaslat tökéletesítése érdekében kifejtettek.
(20.50)
A módosító javaslatok többsége a szabályozás pontosítását és áttekinthetőségét célozta. Ezek közül a kormány számos javaslat elfogadását támogatta.
Egyetértünk a gazdasági bizottságnak a törvény hatályát pontosító javaslatával, valamint azokkal, amelyek a békéltető testületi eljárás jobbítására vonatkoznak.
Egyetértünk azzal a kezdeményezéssel, amelyek a fogyasztóvédelmi intézményrendszer átláthatóságát biztosítják, megteremtve az egyensúlyt és az összhangot a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó hatóságok hatáskörei között.
Támogatjuk azt a javaslatot, amellyel az általános termékbiztonság szabályait kiterjesztik a szolgáltatásokra is.
Egyetértünk azzal a javaslattal, amelyet a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség jogállásának egyértelműsítésére nyújtottak be. Ez a kezdeményezés egybeesik a kormány által a központi közigazgatás korszerűsítésére kidolgozott elvárásokkal.
Volt néhány olyan javaslat is, amelyet a kormány nem támogathatott.
Ezek közül megemlítem, hogy több módosító javaslatot nyújtottak be a békéltető testület eljárásának átformálására. A békéltető testületi eljárás az Európai Unió tagállamainak egy részében elfogadott és alkalmazott olyan peren kívüli eljárás, amelynek célja, hogy biztosítsa a fogyasztóknak az igényeik érvényesítéséhez szükséges gyors, olcsó és paritásos alapon történő elbírálást. Ezért a kormány fontosnak tartja e testületek létrehozását.
A kormány nem támogatja azokat az indítványokat sem, amelyek a fogyasztóvédelmi bírság felhasználásának a törvényben való szabályozását javasolják. A kormány véleménye szerint a hatóságok által kiszabott bírság felhasználásának meghatározását célszerű a kormány mint a végrehajtási szervezet csúcsszerve hatáskörében tartani.
Tisztelt Ház! A kormány nevében még egyszer megköszönöm a tisztelt képviselők, valamint a bizottságok munkáját, amelyet a fogyasztóvédelemről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalása során kifejtettek. Egyben kérem egyetértésüket megadni a kormány által támogatott módosító javaslatok, illetve a törvényjavaslat egészének elfogadásához. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me