DR. BÁLINT GYÖRGY

Full text search

DR. BÁLINT GYÖRGY
DR. BÁLINT GYÖRGY (SZDSZ): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kis Zoltán államtitkár úr példamutatóan tartalmas expozéja után inkább csak arra a dilemmára szeretném a figyelmet ráirányítani, amelyet a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló törvényjavaslat feltehetően a társadalomban ki fog váltani.
Az ember évszázadok óta igyekszik olyan élőlényeket, növényeket, állatokat létrehozni, amelyek fokozottan szolgálják céljait: olyan növényeket, amelyek nagyobb kalászokat termelnek, zamatosabb gyümölcsöket érlelnek; olyan teheneket, amelyek több tejet adnak; olyan juhokat, amelyek hosszabb szálú gyapjút hoznak létre és olyan lovakat, amelyek gyorsabban futnak. Általános törekvés az is, hogy a termelt növények, a tenyésztett állatok ellenállók legyenek a betegségekkel szemben, gyorsan adjanak termékeket, kevesebb munkaráfordítással és olcsóbban álljanak az ember rendelkezésére.
Ebből a célból a tudomány többféle nemesítési módszert alakított ki. Először csak az átlagosnál jobb tulajdonságokkal rendelkező egyedeket emelték ki az állományból és ezeket szaporították el, vagyis pozitív szelekciót hajtottak végre. Ezzel párhuzamosan kiszelektálták a beteges, korcs, gyenge hozamot produkáló egyedeket is, és megakadályozták ezek elszaporodását.
A XIX. század közepén lényeges változás történt, amikor Gregor Mendel, cseh szerzetes tanár kidolgozta a keresztezéses nemesítés alapjait. De ugyanekkor fölfigyeltek már a tudósok arra is, hogy nagyon ritkán ugyan, de előfordul, hogy bizonyos külső hatások következtében a szülőegyedektől alapvetően eltérő tulajdonságokat mutató utódok, mutánsok jönnek létre, amelyek igen értékes tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, csakhogy az ok hosszú ideig titok maradt, nem tudták a mutációk okát megfejteni.
A titokról a fátylat a géntechnológia lebbentette fel. Ez lényegében hagyományos nemesítői tevékenység, amelyet azonban nem a vak véletlen, hanem az ember tudatosan irányít. A molekuláris nemesítés célratörő, gyors, és vele olyan célok is elérhetők, amelyek a hagyományos módszerekkel korábban megoldhatatlannak látszottak. Gondoljanak csak arra, hogy milyen nagyszerű dolog az, ha nehézfém-kiürítő géneket lehet az utak mellett termelt növényekbe beépíteni, és ennek következtében megszabadulnak az ólom és kobalt vagy más egyéb nehézfémek terhelésétől. Vagy: ha a fiatalok között olyan nagyon kedvelt farmernadrágok számára nemcsak fehér gyapjúszálakat, hanem kék, zöld vagy piros gyapjúszálakat is elő lehet állítani, akkor nem kell az anyagot megfesteni.
A géntechnológia forradalmasítja a növénynemesítést és az állattenyésztést. A lényege az, hogy a megcélzott géneket kiemelik egy szervezetből, és átültetik egy másik, sokszor genetikailag távoli egyedbe. Tehát megkerülik a természetes evolúció lassú folyamatát, amiről Szántó képviselőtársam is az előbb beszélt. Kétségtelen, hogy a génmanipuláció átlépi az evolúciós határokat, és ha az élőlények eredeti védelmi mechanizmusai korlátozódnak, nagy veszéllyel járhat a minket körülvevő környezetre és az élővilágra. Helytelen volna azonban ezeket a veszélyeket egy jogállamban túldimenzionálni, és a még nem bizonyított és be nem következett veszélyeket a kísérletileg bizonyított, illetőleg a gyakorlatban megvalósult előnyöktől függetleníteni. A veszélyeket és az előnyöket kétségkívül együtt kell mérlegelni.
Tisztelt Ház! Már önmagában az is figyelemre méltó, hogy a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló törvényjavaslat a parlament elé kerül. Eléggé hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy az agrárium rendszerint valami olyan témával hozakodik elő, ami azt sugallja a vitában érdekelteknek, hogy itt általában könnyen áttekinthető és elbírálható kérdésekről lehet szó. Meggyőződésem azonban, hogy a géntechnológiai törvény nem ebbe a kategóriába tartozik. Sőt, éppen ellenkezőleg! Tartok tőle, hogy a probléma sok vitát fog kiváltani a társadalomból, és a vélemények élesen megoszlanak, összecsapnak majd.
Valószínű, hogy az egyik tábor azt állítja, hogy az embernek nincs joga beavatkozni a természet bölcs törvényeibe, mert elrettentő példák kétségkívül vannak. Szakmai körökben ismert tény például, hogy a brazil dió génjével manipulálták a szóját. A dió génje azt az allergiát okozó vegyületet is átvitte a kezelt szójába, amely korábban csak a brazil dióra volt jellemző. Azok az emberek tehát, akik ezt a szóját fogyasztották, ugyanazokat az allergiás reakciókat voltak kénytelenek elszenvedni, mint akik a brazil diót fogyasztották.
A társadalom másik része viszont bizonyára azt fogja vallani, hogy felvilágosult embernek nincs joga figyelmen kívül hagyni a tudomány kínálta lehetőségeket, amikor növekszik az emberiség létszáma, amikor csökken a termőterület, amikor a betegségek és kártevők egyre több terményt semmisítenek meg, amikor milliókra rúg az éhező gyerekek és felnőttek száma a világon. Valódi dilemma ez tehát, amely nagyon is indokolja azt, hogy a génmanipuláció alkalmazását önálló törvény szabályozza. Persze ahány érdek, annyi közvélemény-kutatási eredmény született ebben a tárgykörben a világ számos országában.
Például az Európa Tanács korábban engedélyezte a svájci Ciba-Geigy nevű cég génmanipulált kukoricájának forgalmazását. Az Európa Parlament ezt később elutasította. Ausztria és Luxemburg szintén megtiltotta a kezelt vetőmag importját. Franciaország - amely pedig korábban támogatta a génmanipulált kukoricaprogramot - a termelést tiltotta meg, de engedélyezte a vetőmagvak behozatalát. Az osztrák kormány ez év január 1-jétől betiltotta a génkezelt kukorica bevitelét. Ezzel szemben viszont Kanadában, Japánban, Portugáliában és az Egyesült Államokban az emberek többsége a közvélemény-kutatás eredményei szerint szívesen vásárolna génmanipulált élelmiszert, mert jobban félnek a vegyszermaradékoktól, mint a génkezeléstől, és tudják, hogy a génkezelt növények nem szorulnak rá a vegyszeres növényvédelemre.
Mi indokolja tehát a törvényjavaslat megtárgyalását és a géntechnológiai törvény megalkotását? Mindenekelőtt az, hogy a géntechnológia eredményei és előnyei bizonyítottak, és a veszélyek csak a szabályozatlanság és a szakszerűtlenség következményeként állhatnak elő. Emellett azt is tudomásul kell vennünk, hogy mi az emberiség nagy közösségének csupán egy kis részét alkotjuk. Ami máshol szabályozva, törvényes keretek között folyik, annak a létezését mi sem tagadhatjuk meg. A géntechnológia jelen lesz, és meggyőződésem szerint máris jelen van nálunk is, és el kell viselnünk ezt a szokatlan életérzést akkor is, ha ma még tiltakozik ellene a tudatunk, de más államokban már igent mondtak rá.
(12.30)
Sokan azt állítják, tisztelt képviselőtársaim, hogy a törvényjavaslat egy nagy hatalmú szellemet szabadít ki a palackból. Én viszont azt mondom - és remélem, hogy ezzel a gondolatommal nem maradok egyedül -, hogy a törvény nem kiszabadítja a szellemet a palackból, hanem éppen visszaparancsolja oda annak érdekében, hogy akkor és annyit engedjen ki belőle, amennyire a társadalomnak éppen szüksége van. Ezért tartom a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciója nevében feltétlenül szükségesnek az előttünk lévő törvényjavaslat megtárgyalását és vita utáni elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me