DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot. Alkalmasnak és szükségesnek, elsősorban azért, mert a mezőgazdaság számára óriási lehetőségeket ígér a géntechnológiával módosított élőlények hasznosítása. A módosítás eredményeként - ma főként növényfajták esetében - egyes tulajdonságok számunkra kedvezően megváltoztathatók. Növelhető a termés mennyisége, javítható a megtermelt termékek beltartalma, egyes betegségeknek jobban ellenálló változatok kerülhetnek köztermesztésbe, vagy ígéretes eredmények születtek és még ígéretesebb kísérletek folynak például a szárazságot jobban tűrő növényfajták, növényváltozatok előállítása terén. És még hosszú sor változtatási lehetőséget tár fel a tudomány nap mint nap. Ezeknek az eredményeknek a hasznosítására nekünk nagyon nagy szükségünk van, és mindenképpen kényszerítve is vagyunk, hogy ezeket a világon máshol elért eredményeket figyelembe vegyük, hiszen az élelmiszer-termelésben, a mezőgazdasági termelésben a világpiacon ilyen eredményeket hasznosítókkal állunk versenyben.
Géntechnológiai kísérletek folynak, az örökletes anyagaikban megváltoztatott növényfajták ma már a világ számos országában megtalálhatók a köztermesztésben; ilyen élőlények által termelt élelmiszerek, állati takarmányok vannak forgalomban ma Magyarországon is, ezért is rendkívül fontosnak tartjuk a törvény megtárgyalását és a téma szabályozásának törvénybe foglalását. A kormány által előterjesztett javaslatot pedig általános vitára ismételten javasoljuk.
A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szabályozási elveivel egyetért a bizottság. Támogatjuk azt a fő elvet, hogy tudományos alapokon - elsősorban a Magyar Tudományos Akadémia tudósainak megítélése alapján - szülessenek meg a döntések. Ezzel együtt elfogadjuk, hogy ebben a bizottságban vagy döntéshozatali mechanizmusban vegyenek részt a természetvédők, az egészségvédők, de javasolni fogjuk azt is, hogy a felhasználók képviselői is vegyenek részt.
A hatósági jogosítványokat pedig a felelős minisztériumok kezébe kell adni. Ezek a döntések az ő jogosítványaik legyenek! Ez a gyakorlat szigorú szabályozást tesz lehetővé, tudományos szintű ellenőrzés mellett. A javaslat az európai szintű követelményeket - mind a zárt rendszerű, mind a szabad környezetbe bocsátás feltételei esetén - jól építi a hazai jogrendbe. A javaslat logikus, tiszta felépítésű, jól tagolt.
A mezőgazdasági bizottság tagjai a törvényjavaslatban szereplőhöz viszonyítva növelni kívánják a döntéshozatali mechanizmusban a Tudományos Akadémia szerepét a döntések meghozatalában. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me