DR. SZÁNTÓ MIHÁLY

Full text search

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY
DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság 1997. szeptember 24-én tárgyalta a kormány által előterjesztett T/4754. számú törvénytervezetet, amely a géntechnológiával módosított szervezetekről szól.
A bizottság ezen az ülésen a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát tekintette át. A géntechnológia mezőgazdasági alkalmazása forradalmi változást jelent a hagyományos eljárásokhoz képest. Míg az utóbbi módszerek egy adott fajban alapvetően meglévő genetikai változásokra építenek, és az azonos vagy esetleg közeli rokonfaj változatai közötti keresztezésekkel állítják elő a kívánt tulajdonságot, addig a genetikai manipuláció során a gazdaszervezetbe több, tőle rendszertanilag távol eső fajból - köztük akár kórokozó baktériumokból - származó génekből létrehozott kombinációkat juttatnak be, s olyan új génösszetételű szervezetek jönnek létre, amelyek a természetben aligha alakultak volna ki az evolúció során, ami az évmilliók alatt harmonikusan együttműködő, egységes egészet alkotó génállományokat hozott létre.
Nem remélhetjük tehát, hogy egy összehangolt rendszerbe - szinte véletlenszerűen - új elemeket juttatva azok nem hatnak vissza a többire is, befolyásolva a szervezet egészének működését. Az előterjesztés jelentős mérföldkő azon törvények sorában, amelyek egyrészt az Európai Unió jogszabályaival való harmonizációt valósítják meg, másrészt pedig külön jelentősége is van ennek a törvényjavaslatnak, hiszen a tudomány fejlődése miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a biotechnológiai eljárások.
A Földművelésügyi Minisztérium ezért is szorgalmazta ennek a törvényjavaslatnak az elkészülését, mivel a növénytermesztésben és az állattenyésztésben ezek a módszerek egyre jobban elterjednek. A törvényjavaslatot széles körű szakmai vita előzte meg. Az Országos Környezetvédelmi Tanács két esetben is tárgyalta. A tanács elnöke, dr. Láng István professzor elmondta, hogy a tanács véleménye megoszlott. Kialakult egy többségi és egy kisebbségi álláspont. A többségi vélemény azt javasolta, hogy a kormány fogadja el az előterjesztést, és terjessze a parlament elé. A törvénytervezet jelenleg alapvetően megfelel az Európai Unió előirányzatainak és szabályainak. Amennyiben az unió szabályai ebben a vonatkozásban szigorodnak, nyilvánvalóan meg kell tenni a korrekciókat a jogharmonizáció keretében.
A tanács többsége abban látta a garanciákat, hogy létrehoz egy olyan véleményező, ellenőrző mechanizmust, amilyen ma nincs. Ha nincs törvény, akkor az a rendezetlen helyzet, ami ma az országban ezen a területen van, továbbra is fennmarad. A tanács kisebbségi véleménye, hogy ne legyen törvényi szinten engedélyezve sem a kibocsátás, sem a forgalmazás, sem a behozatal, ez alól kivétel csak a tudományos kutatás legyen. A géntechnológiával módosított szervezetek esetében nemcsak környezeti kockázatok vannak: ha például bizonyos vektorok kiszabadulnak, akkor mi történik a természettel -, hanem emögött rendkívül kemény gazdasági érdekek is vannak.
Dr. Kiss Róbert képviselő úr indítványozta, hogy a téma jobb megismerése érdekében hallgasson meg a bizottság néhány neves szakembert, akik környezetvédelmet is érintő, de a géntechnológiával is foglalkozó véleményüket mondják el. Balsay István képviselő úr aggályát fejezte ki a törvénytervezettel kapcsolatban, és kérte a kisebbségi vélemény elmondását, hogy miért nem tartják általános vitára alkalmasnak a tervezetet.
(12.20)
Az általa megnevezett szakértő - az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, szervezet képviselője - szerint a tervezet nem rendelkezik az engedélyezési kérelem benyújtásához szükséges, illetve a feltételekhez köthető eljárási szabályokról.
A bizottság véleménye szerint a törvénytervezet tárgyalása időszerű és szükséges, összhangja a törvényekkel és más jogszabályokkal biztosított. A bizottság a törvényjavaslatot 13 támogató és 3 nem szavazattal általános vitára ajánlja. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me