DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/4890. számon benyújtott, a közhasznú szervezetek jogállásáról szóló törvényjavaslathoz nagy számú, 288 darab módosító indítvány érkezett, ebből a kormány 53-at támogat.
A közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslat a részletes vitában koncepcionálisan nem változott, néhány jelentős újdonsággal azonban javult. A közhasznú szervezeteket megillető kedvezmények rendszere bővült a tartós adományozás intézményével. Ez egy négy évre szóló adományozási szerződés, mellyel fokozott adókedvezmény jár az adományozónak. Ezzel reményeink szerint tovább bővülnek a közhasznú szervezetek forrásai; ezt a módosító indítványt tehát támogatta a kormány.
Pontosabbá vált a közhasznú szervezetek feletti törvényességi felügyelet szervezete és eljárása. A közhasznú szervezetek feletti törvényességi felügyeletet ezután egységesen az ügyészség fogja ellátni.
A nonprofit szféra politikai szférától való elválasztását kívánja biztosítani az a javaslat, amelyet a kormány szintén támogatott, hogy tudniillik közhasznú szervezet politikai pártot ne támogathasson, továbbá országgyűlési választáson és megyei, fővárosi önkormányzati választáson jelöltet ne állíthasson.
(18.20)
A kormány ugyanakkor nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak volna, hogy pártok se támogathassanak közhasznú szervezeteket, és nem támogatta azt sem, hogy a közhasznú szervezetek a helyi önkormányzatiképviselő-állításból ki legyenek zárva. Tisztázódott, hogy a kiemelkedően közhasznú szervezet tevékenysége és gazdálkodása nyilvánossági követelményének a helyi és az országos sajtó útján egyaránt eleget tehet.
Nem támogatta a kormány a közhasznú szervezetek köztestületének létrehozására irányuló indítványt. Álláspontunk szerint a közhasznú szervezetek önszerveződési képességére kell bízni annak a szervnek a létrehozását, amely vezeti a közhasznú szervezetek közhiteles nyilvántartását, a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi a közhasznú szervezetek éves közhasznúsági jelentését.
A kormány nem támogatta azt az indítványt sem, amely a törvényjavaslat koncepciójából ki kívánta iktatni a cél szerinti tevékenység fogalmát, és ezt a közhasznú tevékenység törvényben megfogalmazott fogalmával kívánta helyettesíteni. A kormány álláspontja szerint ez igen sok, ma is élvezett kedvezménytől fosztotta volna meg a közhasznú szervezeteket.
Végezetül: a kormány nem ért egyet a közhasznú tevékenységek körének bővítésével, tekintettel a már elfogadott adótörvényekre.
Tisztelt Ház! Kérem, szíveskedjenek a módosító indítványokat, majd ezt követően a törvényjavaslatot elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me