SOÓS GYŐZŐ

Full text search

SOÓS GYŐZŐ
SOÓS GYŐZŐ (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt köszönetemet fejezem ki a Háznak, hogy hozzájárult a Házszabálytól való eltéréssel e törvényjavaslat soron kívüli tárgyalásához és remélhetőleg még ez évben történő elfogadásához.
A címzett és céltámogatásoknál lemondás miatt felszabadult egy bizonyos összeg, és erről az összegről még ebben az évben törvénymódosítással rendelkeznie kell a parlamentnek annak érdekében, hogy felhasználható legyen mint előirányzat-maradvány. Ez az összeg 1175 millió forint. Úgy gondoltuk előterjesztőként, hogy a legcélszerűbb felhasználási lehetőség a címzett támogatásból folyamatban lévő egészségügyi beruházások támogatásának kiegészítésénél mutatkozik. Négy kórház-rekonstrukció többlettámogatására teszünk javaslatot. Ezek: a Tolna megyei kórház, Orosháza, Vác és Sátoraljaújhely.
Miért kell a többlettámogatás ezeknél a kórház-rekonstrukcióknál? Egészen röviden azért, mert időközben átlagon felüli egészségügyi gép-, berendezés- és építőipari áremelkedések történtek - gondoljunk csak a forintleértékelésekre és az importár-növekedésekre -, valamint egy nagyon fontos szakmai változás történt: 1996-ban a Népjóléti Minisztérium olyan szakmai minimumkövetelményeket határozott meg, amelyek a beruházások indításakor még nem voltak ismertek, és jelentős többletköltségekkel járnak.
Fontos még megjegyezni azt, hogy ezek a rekonstrukciók, illetve a többlettámogatások nem állnak ellentétben a kormány törekvéseivel, ami az egészségügyi struktúraátalakítást célozza; illetve ezek a rekonstrukciók kizárólag olyan minőségi fejlesztést jelentenek, amelyek a magasabb színvonalú ellátást biztosítják, és nem mennyiségi növekedést okoznak.
Mindezen indokok alapján kérem a t. Házat előterjesztésünk támogatására és elfogadására.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me