CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A parlament mai napi, igen zsúfolt programja és a késői óra ellenére úgy gondoljuk, hogy kritikánkat, amely tömör lesz, de annál súlyosabb, el kell mondanunk. (Folyamatos zaj.)
Alapvetően három problémánk van. A Magyar Köztársaság jövő évi költségvetésének záróvitájában mindenki kézhez kapta azt a csomagot, amely 50 módosító indítványt tartalmaz.
Az első problémánk az, hogy az 50. számú módosító indítványban elmozdul a parlament által már jóváhagyott kiadási főösszeg és ezáltal a hiány főösszege is. Emlékeztetek rá, de azt hiszem, mindenki által tudott dolog, hogy törvény szabályozza a költségvetés elfogadásának menetrendjét, mely szerint az első szakaszban meg kell határozni azokat a sarokpontokat, amelyekhez képest a későbbiekben már nem lehet elmozdulni. Tehát itt sérül a törvény előírása, akkor is, ha ez az eltérés nem olyan nagy összegű, ami miatt arról lehetne beszélni, hogy felborult az az egyensúly, amelyet a parlament már nagy nehezen kidolgozott.
A második számú probléma az, hogy ebben a csomagban, amelyet most meg kellene tárgyalnunk, törvénymódosítások is szerepelnek. Szerepel az államháztartási törvény módosítása többek között, amelyet én a magam részéről igen súlyos esetnek értékelek, hiszen ismeretes, hogy a záróvitákban általában koherenciazavarok szoktak szerepelni, nem pedig ilyen komoly törvény módosítása, mint az államháztartási törvény.
A harmadik problémakör az, hogy ez a csomag kormányfelhatalmazásokat tartalmaz, de ezen túlmenően például minisztériumi felhatalmazást is tartalmaz az exporttámogatások feltételeinek és mértékének meghatározására.
Úgy gondoljuk, hogy ezek az általam nagyon röviden említett témák megérdemelték volna azt, hogy a parlament megfelelő módon, akár az általános vitában, akár a részletes vitában foglalkozzon ezekkel. Ezért véleményünk szerint méltánytalan az idei költségvetési eljárásban az, hogy ilyen súlyos kérdések itt, ebben az órában és beszorítva a parlament mai zsúfolt programjába kerülnek majd elfogadásra.
Azt el lehet képzelni, hogy koherenciazavarról legyen záróvita, azonban már a koherenciazavart is ki kellett volna küszöbölni annál a szavazással, amikor a tisztelt Ház meghatározta a sarokszámokat. Tehát konkrétan, összefoglalva: itt a sarokszámok elmozdulásáról van szó, amely véleményünk szerint törvényellenes. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me