DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az egészségügyi törvény jelentősége, a viták értékelése a parlamentben és a parlamenten kívül terjedelmesebb zárszót igényelne, de az órára tekintve csak néhány megjegyzésre szorítkoznék.
Legyen szabad mindenekelőtt felhívnom a figyelmet a lakosság egészségi állapotára és a magyar egészségügy közismert helyzetére. Meggyőződésem szerint az állam a törvényben meghatározott keretek között felelősséggel tartozik a lakosság egészségi állapotáért, de ahogy a törvényjavaslat is tartalmazza, ez a felelősség nem parttalan. Az elfogadásra váró törvényjavaslat valamennyi más szereplő felelősségét is hangsúlyozza. Mint ahogyan minden dolog mértéke az ember, az egészségügyben is két alapvető szereplő felelősségi köre a legfontosabb: a betegé és az egészségügyi dolgozóé, sok esetben az orvosé, akinek a vállán a beteg tájékoztatásán kívül a közös döntés meghozatalával az ellátás legnagyobb felelőssége is nyugszik.
A törvényjavaslat parlamenti vitája során az elfogadásra váró normaszöveg az eredeti javaslathoz képest leginkább a betegjogok kérdésében módosult. Mint képviselőtársaim is érzékelhették, az előterjesztő minden módosító javaslatot, még az általunk javasoltakhoz képest koncepcionálisan eltérőeket is alaposan megvizsgált, és vagy támogatandónak fogadott el, vagy együttesen átfogalmazott.
Hadd mondjam el, hogy ilyen értelemben a betegek tájékoztatáshoz való joga területén, a beteg önrendelkezési joga gyakorlására vonatkozó szabályozásnál, úgy ítélem meg, megfelelő kompromisszumok születtek. Az utóbbinál szeretném kiemelni a kezelés visszautasításának a jogát, mert ezzel egy olyan új jogintézményt vezetünk be a magyar jogrendszerbe, amely az orvos-beteg kapcsolatnak egészen új szemléletét kívánja meg az orvostól, sőt, a hozzátartozótól, a betegtől is természetesen. Meggyőződésem szerint ennek a jognak a helyes, visszaélésmentes gyakorlása európai voltunk egyik legcsalhatatlanabb jele lehet.
Jelentős eredményként kell elkönyvelni azt a tényt, hogy több nyugati ország szabályozásához hasonlóan a magyar egészségügyi jogban is megjelenik az úgynevezett élő végrendelet jogintézménye, és hosszú vita után, a bizottsági viták konstruktív szellemiségének köszönhetően sikerült egy olyan szövegváltozatot elkészíteni, amely kellő jogi garanciák beépítésével, megnyugtató módon kezeli a problematikus pontot.
Szeretném képviselőtársaim segítőkészségét megköszönni, amelyet a törvényjavaslat tárgyalásakor tapasztaltunk. Úgy gondolom, hogy az elfogadásra váró javaslat európai normákat hoz a magyar egészségügybe, és valóban mérföldkő lehet az egészségügy átalakításában. Ezért ennek tudatában kérhetem a módosító indítványok, később a törvény elfogadását a tisztelt Országgyűléstől.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me