ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja a T/4459/247. számú ajánlás 11., 21., 26., 27., 53., 60., 63., 64., 66., 67., 82., 118., 140., 174. pontjában, valamint a T/4459/391. számú ajánlás és a kiegészítő ajánlás 20. és 141. pontjában levő javaslat elfogadását.
Most tehát a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyűlés.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 268 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekről még egyáltalán Házszabály alapján lehet - az érdemességét majd eldönti a tisztelt Ház.
Tisztelt Országgyűlés! Arra figyelemmel, hogy a törvényjavaslathoz öt bizottsági ajánlás készült, a továbbiakban az egyszerűség kedvéért a T/4459/247. számú ajánlást csak ajánlásként, míg a T/4459/391. számú kiegészítő ajánlást csak kiegészítő ajánlásként fogom ismertetni.
A kiegészítő ajánlás 4. pontjában Győriványi Sándor a törvényjavaslat 2. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Az indítvány szövegpontosítást tartalmaz. A szociális bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 52 igen, 210 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 6. pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 3. §-ának kiegészítésével előterjeszti az orvosi tevékenység fogalmát. Frakció kérésére szavaz az Országgyűlés. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 52 igen, 112 ellenszavazat (Az eredményjelző táblán 212 ellenszavazat jelenik meg.) és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 7. pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 3. § b) pontjának kiegészítésével módosítja a kezelőorvos törvényjavaslat szerinti fogalommeghatározását. Frakció kérésére szavazunk. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 47 igen, 211 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 22. pontjában Pusztai Erzsébet a 8. § (3) bekezdésének módosításával a más orvos által történő további vizsgálat szabályait kívánja megváltoztatni. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 207 ellenszavazattal és 6 tartózkodással nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 55. pontjában Pusztai Erzsébet a 26. § (1) és (2) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Indítványában a hozzátartozókra is kötelezettségeket állapít meg. Frakció kérésére szavazunk. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 61 igen, 208 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 79. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 27. §-a (3) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi, amelynek lényege, hogy a házirend a törvényben foglalt jogokat nem korlátozhatja, csak azok helyi megvalósulásának szabályait ismertetheti. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 56 igen, 205 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 57. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 28. §-ának módosítását kezdeményezi. Ebben az egészségügyi szolgáltató tájékoztatási kötelezettségének szabályát kívánja megváltoztatni, amit a szociális bizottság támogat, az emberi jogi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 86 igen, 176 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
(22.00)
A kiegészítő ajánlás 58. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 32. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, melynek lényege: a betegjogi képviselő felsőfokú egészségügyi vagy jogi képesítéssel kell hogy rendelkezzen. A szociális bizottság támogatja, az emberi jogi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 121 igen szavazattal, 150 ellenszavazattal és 3 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 87. pontjában Kis Gyula a törvényjavaslat 37. §-a (1) bekezdése alcímének módosítását indítványozza; az új cím az "egészségmegőrzés" legyen. A szociális bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 64 igen szavazattal, 206 ellenszavazattal és 5 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 63. pontjában Kelemen András a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni, és ebben előterjeszti a lelki egészségvédelem szabályait, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 50 igen, 211 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 97. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 127. paragrafusa módosítását javasolja. Az alaprendelkezés a kezelőorvos távolléte vagy akadályoztatása esetén követendő eljárást tartalmazza. A szociális bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 103 igen, 162 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 105. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 133. §-a helyébe új rendelkezést javasol, melynek lényege: az egészségügyi dolgozó a beteg ellátását akkor tagadhatja meg, ha ezt a körülményt írásban közli alkalmazása előtt vagy foglalkoztatása során. Frakciókérésre szavaz a tisztelt Országgyűlés. Elfogadja-e az Országgyűlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 56 igen, 201 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 118. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 175. § (3) bekezdése utolsó mondatának elhagyását kezdeményezi. Frakciókérésre szavaz a tisztelt Országgyűlés. Elfogadja-e az Országgyűlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 71 igen, 199 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 173. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 187. §-a b) pontjában a pszichiátriai beteg jogait tartalmazó rendelkezést módosítja. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 63 igen, 196 ellenszavazattal és 8 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
Mészáros István László az ajánlás 176. pontjában a törvényjavaslat 188. §-a (1) bekezdése kiegészítését javasolja. Lényege: a kezelésre önként vállalkozó pszichiátriai beteget mindazon jogok megilletik, mint a többi beteget.
Az emberi jogi bizottság támogatja, a szociális nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 72 igen, 187 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 180. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 189. § (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege: A korlátozás ideje alatt a beteget rövid időközönként ellenőrizni kell, és fizikai szükségletéről gondoskodni kell. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 42 igen, 223 ellenszavazattal és 6 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 129. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 198. § (5) bekezdése szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 65 igen, 203 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 130. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 200. §-a (1) bekezdésének szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 56 igen, 210 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 138. pontjában Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat 229. §-a szövegpontosítását javasolja, amelyet a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 52 igen, 207 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 188. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslat 216. §-a (2) bekezdése felvezető szövegének módosítását indítványozza. Az alaprendelkezés az elhunyt személy kórbonctani vizsgálatáról szól. Az emberi jogi bizottság támogatja, a szociális nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 41 igen, 224 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 204. pontjában Mészáros István László a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni. Ebben azt javasolja, hogy a betegek jogainak érvényesítését szolgáló intézmények működéséről, eljárásrendjéről, valamint a panaszjog gyakorlásának szabályairól külön törvény rendelkezzen. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 31 igen, 214 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Ezzel a határozathozatalunk végére értünk.
(22.10)
Meg kell kérdeznem, hogy van-e valakinek tudomása olyan javaslatról, amelyről szavaznunk kellett volna, de véletlenül nem szavaztunk. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs.
Zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me