BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Előttem szóló képviselőtársam egy személyben ismertette a többségi, a kisebbségi és a saját véleményét is, amit már megszoktam (Szórványos derültség.), ezért én a bizottságban kialakult kisebbségi véleményt szeretném a tisztelt Házzal ismertetni.
Az önkormányzati és rendészeti bizottságban kialakult vitában nem a beterjesztett koncepció alkalmasságát vitattuk, hanem azt kiegészítő javaslatokat tettünk, fogalmaztunk meg, amelyek véleményünk szerint nem épültek be kellő mértékben ebbe a koncepcióba. Megállapításunk szerint ez az anyag - ellentétben a miniszter úr expozéjával - erősen megyecentrikus, ami egy régi, letűnt, hierarchikus önkormányzati rendszer rossz tulajdonságait is magába ötvözi. Nem alulról építkezik, a kistérségeket, az önszerveződő és kohézióval rendelkező kistérségeket háttérbe szorítja. Nem tesz határozottabb lépést a regionális politika irányába, és a hátrányos helyzetben lévő, a megyehatárok mentén lévő települések érdekében keveset fogalmaz meg. Az ágazatok eklektikus érdekeit tükrözi, és itt, főleg a nemzetközi infrastruktúra fejlesztésénél nem veszi figyelembe a megyei területfejlesztési tanácsokkal való egyeztetés tapasztalatait. Nem alakult ki ebben konszenzus, így az önkormányzati szövetségek megfogalmazták, hogy az autópályák, a vasútvonalak, a közlekedési hálózat fejlesztésénél a koncepció nem vette figyelembe a javaslataikat.
A bizottsági ülésen az is felmerült, hogy az elmaradott térségek felzárkóztatására fontos, pontos javaslatokat tesz megyei bontásban. A prioritások között ezt szóban szerepelteti, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem tesz határozott lépéseket annak érdekében - és ezt az alátámasztó anyagok sem tartalmazzák -, miszerint minden területnek joga van a fejlődéshez és az innováció befogadásához. Az önkormányzati és rendészeti bizottság kérte, hogy az unió intézményeivel való együttműködésben, a forrásszerzésben nyújtson nagyobb segítséget a területeknek, az előttünk álló országok példáját - például a finn vagy az osztrák tartományok esetét - határozottabban használja fel a magyar területfejlesztési koncepció kialakításában. Az volt a véleményünk, hogy feltétlenül neki kell látni egy olyan munkának, amely lehetővé teszi egy alulról építkező, organikus régió kialakítását; és hogy az ország polgárai felkészüljenek az EU-integráció intézményeihez való csatlakozásra, kértük, hogy ehhez a területfejlesztésről szóló koncepció adjon nagyobb segítséget.
Ezek hangzottak el az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségi véleményeiben. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me