DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE, a környezetvédelmi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Miniszter Úr! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága '97. október 19-i ülésén a minisztérium előterjesztésében megtárgyalta a fenti országgyűlési határozat tervezetét. A bizottság megállapította, hogy a határozat javaslata, illetve az országos koncepció előkészítésének szükségessége a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvényből következik. A koncepció hiánypótló, feltétlenül szükséges és időszerű.
A bizottság a koncepció gyors tárgyalását és elfogadását javasolja, tekintettel arra, hogy az kiinduló alapjául szolgál a regionális és helyi programoknak, a területfejlesztési és területrendezési tevékenységnek.
A határozati javaslat az alkotmánnyal összhangban van, és megfelel a nemzetközi szerződésekben a szomszédos országokkal kötött kétoldalú alapszerződésekben foglaltaknak. Az Európai Unió országjelentése megállapította, hogy a magyar területfejlesztési politika megfelel az EU követelményrendszerének. Az országos területfejlesztési koncepció és a területfejlesztési és -rendezési törvény egyaránt része annak a folyamatnak, amellyel Magyarország megteremtette egy átfogó, EU-konform regionális politika alapjait. A határozati javaslat - figyelembe véve az írásos és szóbeli előterjesztést és a valóságos folyamatokat, továbbá a bizottság folyamatos tapasztalatait - nevezetesen a bizottság az elmúlt másfél évben tíz megyében a helyszínen tanulmányozta a területfejlesztési és -rendezési törvény végrehajtását és a területi folyamatok alakulását -, tehát a bizottság véleménye szerint szükséges a koncepció további prioritásainak kiemelése, probléma-csomópontjainak felvázolása és az ezek megoldására vonatkozó javaslatok megfogalmazása.
A bizottság javaslatai a következők:
1. Megvizsgálandó, hogy a központi kormányzati irányítás intézményi és szervezeti rendszere alkalmas-e a területfejlesztési és -rendezési törvény, illetve a koncepció által fölvázolt feladatok összehangolására, irányítására, az igazgatás harmonizálására.
2. A koncepció alapvetően a statisztikai alapon megközelített régiókból indul ki, illetve ilyen alapon körvonalazza a régiókat - sajnos, mindössze egy változatot tartalmaz. A bizottság javasolja szélesebb alapokon meghatározni a régiók helyét, szerepét és jövőjét. A régiók fejlesztését szervező megyei, továbbá regionális fejlesztési tanácsok feladata és viszonya a középszintű közigazgatáshoz és szakigazgatáshoz konkrét kimunkálást igényel még.
3. Figyelembe veendő, hogy a régiók új szerepkörének mennyiben felel meg az önkormányzati törvény, illetve a közigazgatás korszerűsítésére vonatkozó szabályozás koncepciója és a program. Az országgyűlési határozat elfogadását követően azok felülvizsgálata kívánatos lenne. A koncepció programmá érlelése és megvalósítása szempontjából nélkülözhetetlen a pénzügyi eszközrendszer biztosítása, ennek keretében a központi pénzügyi eszközök nagyságára vonatkozó igény jelzése s ezen eszközök biztonságos forrásainak rögzítése, beleértve az EU által finanszírozott programhoz kapcsolódó úgynevezett saját rész, biztonságos fedezet rendelkezésre állását is. Az államháztartási reform célkitűzése a pénzügyi alapok decentralizálása, amelynek fontos része lehet az önkormányzati finanszírozás, az ágazati, illetve területfejlesztést szolgáló alapok.
(9.40)
A decentralizálással párhuzamosan erősítendő az egyes területi célokat szolgáló pénzügyi eszközök, alapok közti kohézió, koordináció. Ez segítheti elő a további magánforrás, bank, egyéb más pénzügyi alapok bevonását.
A határozati javaslat a területfejlesztési szempontból kiemelt térségek körére utal, ezzel szemben viszont nem fejti ki az egyes célok esetében felhasználható sajátos eszközrendszert, támogatási formákat. A területfejlesztés és -rendezés jellegéből adódó módszertani lehetőségként kínálkozott volna egyes területi tartalmi és intézményi kérdésekben további alternatívák megfogalmazása.
Az előterjesztés nem tér ki a törvény által előírt országos területrendezési terv készítésének jelenlegi helyzetére. A határozati javaslat indoklása az előterjesztetteket nem támasztja alá kellőképpen, az általános és részletes indoklás kissé elnagyolt, sematikus.
A javaslat nem tér ki a társadalmi, gazdasági hatások előrejelzésére, a koncepció visszahatására, azok felvázolására. Ebben a tekintetben az előterjesztés még kiegészítésre szorul. Bemutatandók a gazdasági növekedésre való hatások, a népességi viszonyok, infrastruktúrahatás, -fejlesztés, integráció, környezeti állapot, feltételek változása stb.
A bizottság szükségesnek tartja, hogy a kormányzat tekintse át a '96. évi XXI. törvény érvényesülését, és tegyen javaslatot a törvény esetleges kiegészítésére, további eszközök megfogalmazására. A bizottság a fenti észrevételekre felhívja az előterjesztő figyelmét, és kéri a miniszter urat, hogy a parlamenti plenáris ülés általános vitája keretében a javaslatok határozatban történő érvényesítésítésének lehetőségét mutassa be.
A határozat megfelel a formai követelményeknek, az előterjesztés áttekinthető, közérthető.
Összefoglalva: A bizottság örömmel nyugtázza a határozati javaslat előterjesztését, javasolja a Házszabály szerinti ütemnek megfelelő tárgyalását. A bizottság által tett észrevételekkel az előterjesztés kiegészítve, a koncepció jól szolgálhatja az ország fejlődését, az ország EU-integrációját.
A bizottság a fentiek alapján a határozati javaslatot 12 igen és 1 tartózkodó szavazattal általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me