DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az ember soha nem tudja kivonni magát az előző felszólalás hatása alól. Semmiféleképpen nem jogom ezzel kapcsolatban választ adni, de mindenképpen felhívnám a tisztelt miniszter úr figyelmét, hogy Balsay úr most egy nagykoalíciós ajánlatot tett azzal, hogy a nemzeti felemelkedés programját a Fidesz közösen szeretné a kormányzattal elkészíteni. Gondolom, hogy ezt a kormányzatnak mindenféleképpen jó volna megfontolni. (Dr. Medgyasszay László: Helyes!)
Szeretném bevezetőként elmondani azt, amiről még senki sem szólt, hogy ennek a koncepciónak az elkészítőit, a koncepció egyeztetésében részt vevő személyeket igen nagy köszönet illeti. Aki az életében valaha részt vett ilyen jellegű munka előkészítésében, pontosan tudja azt, hogy milyen hihetetlen nehéz azt a nagyon sokféle érdeket egyáltalán definiálni, és az érdekek között valamifajta kompromisszumot, együttműködést, kooperativitást kiépíteni. Egyetértve azokkal, akik azt mondták, ez csak részben sikerült, azt gondolom, ez egy hatalmas eredmény, hogy itt tartunk, ez már megvan és azért, hogy minden eddigi hozzászóló azt mondta, ez jobbá tehető, és a jobbá segítés alapján ez elfogadhatóvá válik, azt hiszem, mind a kormányzatot, mind a mögötte álló szakértői kört mindenképpen köszönet illeti.
Szeretném még egy apróságra felhívni a tisztelt parlament figyelmét. Ez a parlament az elmúlt négy évben azoknak a törvényeknek az esetében, amiket elfogadott, különösen az ember és környezete vonatkozásában mindenkor koncepciókat és programokat tett le a parlament asztalára. Az elmúlt négy évben hatalmas ívet járt be a kormány ezeknek kapcsán, és bebizonyította azt, hogy valóban élő jövőképe van, amely jövőképre lehet alapozni mindazt a munkát, ami most itt előttünk is fekszik.
Szeretném felhívni a figyelmét a tisztelt parlamentnek arra, hogy a területfejlesztés - és gondolom, akik itt vannak ezt pontosan ugyanúgy gondolják mint én, sajnos, elég kevesen vannak itt - nem divat. A területfejlesztéssel kapcsolatos munkálkodása a kormánynak - mind a törvény, mind a koncepcióprogramok megalkotása - külső-belső kényszer eredménye.
Az egyik kényszerként, amikor azt mondom, hogy külső kényszer, azt kell hangsúlyoznom, ami az előzőekben részleteiben már ismertetésre is került: Magyarország Európa középpontjában, Közép-Európa középpontjában nyitott helyzetben lévő ország. Ha egy 600 kilométer sugarú kört, ami ma egy napi járásnak felel meg, húzunk az ország körül, akkor mintegy 120 millió ember 18-20 nyelvet beszél. Azt hiszem, hogy roppant felelőssége ennek az országnak földrajzi, történelmi, kulturális és természetesen gazdasági vonatkozásban is, hogy ennek a térségnek szervezőszerepét ellássa, hogy itt nem egy tranzit, nem átutazó szerepet, hanem egy transzfer szerepet, egy kölcsönös olyan megértésnek a központi szerepét játssza el, amelyhez bizony ez a területfejlesztési koncepció kell, hogy pozitív hozzájárulás legyen. Hiszen ennek a kölcsönös megértésnek nemcsak politikai oldalai vannak, hanem ebben a régióban élő népek, települések, infrastruktúra közötti egyeztetés, összhang megteremtése.
A másik az alulról építkezés, az alsó kényszer, amelyet már a törvény nagyon jól fejezett ki, és akkor, amikor itt némi iróniával megyékről beszélünk olyanok szempontjából, akik a települési önállóság hirdetői - amik mi is vagyunk természetesen -, nem szabad, hogy elfelejtsék, a törvény hatása volt az, hogy létrejöttek elsődlegesen ezek a fejlesztési, települési társulások, hogy az a megye, amiről beszélünk és az megyei fejlesztési tanács, amiről beszélünk, az ma már az egyes önkormányzatok szabad akaratából létrejött társulások halmaza, nem egy adminisztratív, bürokratikus, újraelosztó szervezet. Tehát amennyiben ők a decentralizált pénzeszközök felett rendelkeznek, a saját maguk számára rendelkeznek, és osztanak adott esetben pénzeszközöket.
Ez a törvény és a mögötte lévő koncepció most nagymértékben és sikeresen fejezi ki azt az egymásra utaltságot, kooperativitást, azt a koordinációt, ami egy egészen megváltozott, lényeges más szemléletben kell hogy érvényesüljön. Nevezetesen most találkozik a magyar parlament az én megítélésem szerint először történetében egy olyan anyaggal, amely az évtizedekre visszamenő ágazati szemléletű hierarchikus rendszereket egy horizontális szemléletű területi kooperatív rendszerekkel egészíti ki, és megkísérli ezek között ezt a fajta összhangot megteremteni. Biztos vagyok benne, hogy egy nagyon jó munka indult el, ami 5-10 éven belül ki fog tudni teljesedni, hiszen egy ilyen átfogó gondolkodásmód-változáshoz bizony valóban türelem, idő szükséges.
Ez a koncepció tökéletesen kifejezi a Magyar Szocialista Párt programjában leírtakat, egy ökoszociális piacgazdaság megteremtésének feltételeit. Nevezetesen alapvetően egy olyan koncepcióról van szó, amelyik figyelembe veszi a környezeti értékeket, benne az épített és természeti környezetet, a humánus szempontokat, de ugyanakkor eszközül kíván szolgálni a magyar gazdaság felemelkedéséhez, a piac további kifejlesztéséhez. Teszi ezt úgy - ami már elhangzott -, hogy sikerül a szubszidiaritás elvét, tehát a helyénvalóság elvét és a decentralizáció elvét követni.
Amivel nagyon egyetértek az az, és ezen tényleg sok javítanivaló van előttünk, nevezetesen annak a bizonyos prioritásnak a fogalmát jobban kell tudni értelmezni. A prioritás nem lehet 150, 200 vagy 1000, még akkor is, ha részletekbe menően mindig-mindig megjelenik, hanem néhány fő kérdésre kell koncentrálni. Úgy gondolom, hogy a területfejlesztés, a területiség lényegéből adódóan négy alapvető prioritást kell tudni majd a továbbiakban erősíteni, ami benne van ebben a koncepcióban, de úgy ítélem meg, hogy az ezek közötti összhang hangsúlyozása is fontos lesz majd, nevezetesen:
Egy: az emberi környezet védelme mellett minden olyannak a fejlesztése, ami a környezetünket alkotó infrastruktúra, ami lehetővé teszi az ember és ember közötti kommunikációt, tehát a kapcsolat építésének további feltételeiként rendelkezésre bocsátani, létrehozni egy olyan kommunikációs szerkezetet, amely az előbb említett összeurópai vonatkozásában, de a hazai kis térségek vonatkozásában egyaránt képes a nyíltságot hordozni.
A másik nagyon fontos dolog, amire ez a koncepció kitér, ami az egyik legfontosabb dolog az emberek képzése, nevelése kapcsán az emberi aktivitás lehetőségeinek megteremtése, magyarul: a munkahelyek megteremtése, az egyre magasabb színvonalú munkahelyek biztosítása. Mindemögött természetesen meg kell húzódni egy más család- és más társadalom-koncepciónak, amely szintén tükröződik a koncepcióban egyes részekben.
A harmadik ilyen fő prioritás a gazdaság szerkezetét kell hogy érintse, erről is többen beszéltünk már. Az innováció fogalma nem csak a fejlettekhez tartozik. Nincs olyan szűk metszete, nincs olyan alacsony szintű relativizált kisegysége a gazdaságnak, amely ne csak akkor tudna fejlődni, ne csak akkor tudna lépést tartani, életben maradni, ha nem volna innovatív. Ebből adódóan az innováció fogalma a harmadik, amelynek elősegítése a koncepció lényeges eleme, jobban hangsúlyozandó.
A negyedik pedig, ami a szervezeti, az eszközrendszerre vonatkozik, az természetszerűleg az információ, a mindenki által szabadon elérhető információ lehetősége. Ezt értem a társadalmi fejlődés, a gazdaságfejlődés elemeire egyaránt.
Ez a négy szorosan egymásra épül. Ha nincs biztosítva egy kapcsolatrendszer az egyén, a társadalom és a gazdaság egyes elemei, az önkormányzatok között, az információ nem tud áramolni ha nincs információ, akkor bizony nincs innovatív gazdaság. De ha jól meggondoljuk, mit jelent azt innovatív gazdaság? Azt jelenti, akik a gazdaság szereplői, azok az emberek, akik a hétköznapi munkát végzik, kellő felkészültséggel rendelkeznek szellemi, fizikai értelemben egyaránt, képesek ők maguk megújulni. Tehát itt, amikor innovációról beszélünk, e négy tényező egységéről, a társadalmi megújulásról, tehát a társadalmi innovációról kell beszélni.
Az anyag mennyiben tükrözi ezeket az elveket? Nem ismételném meg mindazt, ami az előzőekben véleményekben elhangzott, hogy igen, fogalmaiban és alapelveiben átveszi, erősíti azt, amit Európában elfogadnak, ami iránt mindenféleképpen előre kell haladnunk. Emellett ráadásul racionális, kitűzi a célokat, a célok mögött feltűnnek az irányelvek, és az irányelveket követően megjelennek a feladatok. Amiben túl nagy elvárásunk van, az az, amiben a legnagyobb hiányosságot is fel lehet fedezni, akár csak egyetlen egy mondattal pótolható, mondanám a miniszter úrnak, nevezetesen az, hogy a feladatok végrehajtására szolgáló eszközök konkrétan, célszerűen, területenként, adott esetben ágazatonként vagy problémánként nincsenek megfogalmazva.
(10.40)
Rendben van, tudjuk, hogy ez egy koncepció. Általában a programoknak kell megfogalmazni a felelőst és az eszközt, de a határozati javaslat végén legalább annak az egy mondatnak meg kell jelenni, hogy a kormány igenis legyen kötelezve arra, hogy a koncepció végrehajtásának érdekében a mindenkori költségvetéshez kapcsolódóan - de azon túlmenően, középtávon is - fogalmazza meg azokat az eszközöket, amelyek nélkül az egész kedves beszélgetéssé válik, de igazi, konkrét végrehajtó eredménye nagyon kevés lesz.
Ami az anyagból nekem - struktúrájában - hiányzik: miközben tények vannak - és vitatkoznék Szentkuti úrral, mert igen, ismerjük az egyes térségeknek, területeknek a pillanatnyi információit, mert rendelkezésre állnak. Nem az a probléma, hogy nincs területi információrendszer. Jó, épül ki, vannak hiányosságai. Sokkal nagyobb probléma az, hogy az azokból levonható következtetés mechanizmusa, tehát az értékelőrendszerek, a szakértői rendszerek hiányzanak emögül. Ebből az anyagból tehát nem érzem kellőképpen kihangsúlyozódni, hogy az egyes térségeknek, az egyes területeknek melyek az erősségei, melyek a gyengeségei, melyek a fejlesztésre vonatkozó lehetőségei, adottságai, és melyek azok a veszélyek, amelyek bekövetkezhetnek, ha nem nyúlunk hozzá.
(Az elnöki széket dr. Kávássy Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azt hiszem, hogy igen, ezen hangsúlyok kiemelése könnyen megtehető a következő időszak munkájában. Szeretnék viszont csatlakozni azokhoz, és egy sajátos funkciómból adódóan mint a Budapesti Agglomeráció Regionális Fejlesztése Tanácsának elnöke is azt mondom, hogy ennek az anyagnak - miközben végre történelmi jelentőségű lépést tesz, azaz megteszi a regionalizmus irányába történő első fontos lépést - rendkívüli hiányossága, hogy nem hívja fel a figyelmet arra, hogy nagyon sokfajta részletes régiót ismerhetünk. Egyetlenegy olyan változatot tartalmaz a statisztikai, adminisztratív régiókra vonatkozóan, amely az én szerény személyem megítélése - és most nem bújnék a frakció egysége mögé - szerint hibás, alapvetően hibás. Ha elfogadjuk azt, hogy valóban van külső kényszer, és az ország Közép-Európa központi térsége, és a magyarországi régiók hordozzák magukban azt a kötelező felelősséget, ami a teljes környezetükre vonatkozó transzferszerepre vonatkozik; hogyha elfogadjuk, hogy Európában központi fejlesztési feladat a határ menti térségek együttműködésének fejlesztése - és bocsánatot kérek: nem úgy, ahogy elhangzott, hogy magyar lakta települések nem, hanem egy jóval nagyobb térség történelmi, kulturális egységével való összhang megteremtése -, akkor bizony a központi régió egy teljesen más szemléletű regionális képet kell hogy tükrözzön.
Az anyagban vannak utalások arra, hogy igen, van a környezetünkben egy olyan településsor, amely Budapesttel együtt kooperációban, ilyen munkamegosztásban, stb. De ugyanakkor az én megítélésem szerint abszolút hibásan határolja le Pest megyét mint központi körzetet. Teljesen egyetértek azzal, hogy a mai megyerendszert a regionalizmus szempontjából, egy újfajta térségi szemlélet szempontjából bizony akár részleteiben, határaiban is fölül lehet vizsgálni. Egyszer már mertem volt ironikusan mondani, hogy nem hiszem azt, hogy csak két nagy megyei vezető elvtárs - adott esetben Papp elvtárs és Varga elvtárs - harca döntheti el azt, hogy Keszthely hova tartozik ebben az országban, hanem bizony egy sokkal távlatibb nemzetfejlesztési képből visszahatva meg kell oldanunk azt, hogy ezek a régiók valóban működő, funkcionális és azokra épülő statisztikai, adminisztratív régiók legyenek.
Végezetül azt szeretném mondani, hogy miközben elvégződött egy hatalmas munka, ez a munka természetesen egy folyamat első eleme, mi most itt, a parlamentben nagyon komoly politikai felelősséget hordozunk annak érdekében, hogy a következő kormányok számára ez a fejlesztési koncepció az előbb említett hiányosság kiküszöbölésével általánosan jó iránymutató legyen. Azt hiszem, rendkívüli felelősségünk van abban, hogy ne elégedjünk meg a területfejlesztésre fordítható pénzeszközök arányának, nagyságrendjeinek, fajtájának, formájának a pillanatnyi megjelölésével. Az anyag tökéletesen utal arra, hogy sajnálatos módon reálértékben a közvetlen területfejlesztési eszközök nagyságrendje nem nő, az ebben a költségvetésben is elfogadandó részei például privatizációból származnak, nem pediglen a központi költségvetésnek évente valorizált, sőt, növekvő elemeit jelentik. Akkor, amikor 250-300 milliárd forint fordítódik ebben az országban területfejlesztésre, elfogadhatatlan, hogy közvetlenül 8-10 milliárd jelenjék meg mint ennek motorja, mobilizáló ereje, még akkor is, ha a kiegyenlítésre, más feladatokra regionális és decentralizált források jelennek meg. Ezek az én megítélésem szerint rendkívül kevesek.
Azt hiszem, hogy ez különösen akkor válik majd nagyon fontossá, amikor valóban harmonizálni kell ezeket az eszközeinket az Európai Unió igényeivel. Amely irányba - mint miniszter úr mondta - megtettük az első lépést, megszületett ez a kormányhatározat, vannak tehát a feladatainkhoz hozzárendelt lehetőségeink is, de ezek megítélésem szerint nem elégségesek.
Megköszönve a figyelmet, arra szeretném felkérni képviselőtársaimat - már előfordult és nagyon sikeres volt a környezetvédelem programjával kapcsolatban az olyan többpárti együttműködés, amelynek végén a magyar parlament 98 százalékban, ellenszavazat nélkül fogadott el egy hihetetlen kemény, nagyon előremutató magyar programot -, szeretném arra kérni képviselőtársaimat, hogy legyenek segítségére ne csak a kormánypártoknak, hanem a kormányzatnak abban, hogy ez a fajta együttműködés most is alakuljon ki, és remélem, hogy akkor a tavasz folyamán tényleg eredményesek leszünk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me