DR. HATVANI ZOLTÁN

Full text search

DR. HATVANI ZOLTÁN
DR. HATVANI ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A területfejlesztés - mint egyik képviselőtársam is megemlítette - nem válságtérségek, nem csupán elmaradott térségek kezelése, hanem az egész ország, az egész nemzetgazdaság ügye. Mielőtt a területfejlesztés szabaddemokrata minősítésének egyfajta megfogalmazására térnék, egy nagyon rövid visszatekintést éppen ezért szeretnék adni, mielőtt a területfejlesztés intézményrendszerének fejlesztéséről szólnék.
A területfejlesztés a szakembereket nem a rendszerváltás óta, hanem már sokkal korábban is foglalkoztatta, hisz a megfelelő műhelyekben készültek koncepciók, készültek területfejlesztési programok. Jól tudjuk, a politikusok '90 előtt nem nagyon merték felvállalni, pontosan 1985-ben azonban már született országgyűlési határozat is hosszú távú fejlesztésről, de abban az időben még nem nagyon lehetett nyilvánosan hangoztatni - az Országgyűlés előtt különösen nem - az elmaradott térségek, a válságtérségek ügyét.
1990 után felerősödtek azok a hangok politikusok részéről is, az Országgyűlésben és helyi térségi politikusok részéről, akik egyre inkább sürgetően léptek fel, talán először saját térségeik érdekében, de aztán mindinkább terjedt ez a fellépés, ennek hatása, és egyre többen követelték azt, hogy a területfejlesztés ügyében a kormánynak fontos szerepet kell vállalnia. Éppen ezért igen nagy minőségi változást jelentett, amikor 1996-ban megszületett a területfejlesztés törvénye, a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény, az első olyan fontos intézménye ennek az ügynek, amelynek hatása már most, napjainkban is erőteljesen kibontakozik.
A területfejlesztési törvény legfontosabb célja, és most már mondhatjuk, annak eredménye is, hogy kialakultak a területfejlesztés intézményei. Kialakultak a kormány megfelelő feladatától, az Országos Területfejlesztési Tanácstól egészen a kistérségekig. Nagyon sok kritika éri ma ezeket az intézményeket, de ez egy más ügy, erre most idő hiányában nem térek ki. A területfejlesztésről szóló törvény rendelkezik arról is, hogy az Országgyűlésnek határozatban kell elfogadnia a területfejlesztési koncepciót, és erről a koncepcióról a kormánynak az Országgyűlést időről időre tájékoztatnia kell.
Tisztelt Országgyűlés! Miért tartjuk nagyon fontosnak mi, szabaddemokraták is a területfejlesztési koncepciót? A kormányprogramunkban, a választási programunkban 1994-ben már kiemelt helyen szerepelt a területfejlesztés ügye. Fontosnak tartottuk a koncepció megalkotását a törvény után azért is, mert hisz időről időre fontos a konkrét célokat meghatározni, és fontos azok eszközrendszerét is hozzárendelni ezekhez a célokhoz.
Milyen végül is a most elénk beterjesztett területfejlesztési koncepció véleményünk szerint? A szabaddemokrata frakció véleményét Szentkuti Károly már megfogalmazta, azonban én is szeretném ezt a magam részéről megerősíteni. A célokkal kapcsolatban az a véleményünk, hogy egyrészt nagyon fontos célokat tartalmaz ez a koncepció. Kettőt emelek ki: az innováció térbeli terjesztésének segítését és a területi egyenlőtlenségek mérséklését. Ezek minden bizonnyal megállják a helyüket akkor is, amikor prioritásokat keresünk. De felvetődött szinte minden felszólaló részéről, hogy ezen kívül bizony nagyon-nagyon sok olyan, szinte kívánságlistaként említhető célt is tartalmaz ez a koncepció, amelyek talán devalválják, talán a prioritásukat veszélyeztetik ezeknek a fontos céloknak. Ezért ezt bizony a vita során majd érdemes átgondolni.
Az eszközrendszerről is rendelkezik a koncepció. Az eszközrendszerrel kapcsolatban az intézményrendszereket említeném meg, hogy vajon alkalmas-e a területfejlesztés mai intézményrendszere e koncepció tökéletes megvalósítására.
Azt hiszem, hogy csak részben. Hisz akár a minisztériumokat nézzük, akár a még most szerveződő kistérségeket, minden bizonnyal a rájuk háruló területfejlesztési feladatok megvalósítása során ma még nem tudják megállni a helyüket. Éppen ezért én is megerősítem és megismétlem a szabaddemokrata frakciónak azt az álláspontját, hogy miután annyira várt, annyira fontos szabályozásról van szó, alaposan gondoljuk át, szabad-e, érdemes-e a kormányprogramként választási programjaiba beállított koncepciót most, a kormányzati ciklus utolsó másfél-két hónapjában majd tárgyalni és elfogadni. Erre időt kell szánnunk, szerintem ezt mindenképpen felül kell még a frakcióknak vizsgálniuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me