DR. HORVÁTH JÓZSEF

Full text search

DR. HORVÁTH JÓZSEF
DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A Magyar Demokrata Fórum megítélése szerint fontos, sőt meghatározó jelentőségű tervezet fekszik előttünk: az országos területfejlesztési koncepcióról szóló határozat.
A koncepció készítését a magyar Országgyűlés által mintegy másfél éve elfogadott, a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény írja elő, amely egyben megteremtette a területfejlesztés decentralizált intézményrendszerét és új alapokra helyezte a területfejlesztés ügyét is. Két éve, a törvényjavaslat általános vitája során a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka méltatta a törvényjavaslat rendkívüli jelentőségét, üdvözölte a törvényjavaslat megszületését, elismerte erényeit, és néhány fogyatékosság kiküszöbölésének szükségességére felhíván a figyelmet, jobbító szándékát fejezte ki.
Magam e koncepcióval kapcsolatosan csatlakozom Csapody Miklós képviselőtársamhoz, aki két éve a törvényjavaslat általános vitája során a Magyar Demokrata Fórum olyan pozitív hozzáállását vázolta fel a törvénytervezethez, hogy a Szocialista Párt vezérszónoka, amennyiben különbözni kívánt az MDF véleményétől, kritikusabb hangvételűre kellett hangszerelje mondandóját. Most valami megismétlődni látszik.
Személyesen engem ez a koncepció több vonatkozásban is a nemzeti környezetvédelmi programra emlékeztet. E tekintetben leglényegesebb - és én ezt emelném most ki -, hogy ez a koncepció is, ennek elkészítése, megvalósítása is nemzeti ügy. Az MDF a nemzeti program részének tekinti. Ez az oka annak a konszenzuskeresésnek, amely az MDF részéről megnyilvánult két éve és megnyilvánul ma is, remélve, hogy észrevételeink, az ellenzék által megfogalmazott jobbító szándékú javaslatok beépítésre kerülnek ebbe a koncepcióba.
(11.10)
Hisz szó sincs arról, hogy minden részletkérdésben egyet tudnánk érteni a koncepcióban megfogalmazottakkal. De azért azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, tisztelt Ház, hogy a törvény elfogadását és a koncepció előkészítését több éves munka előzte meg; hogy e jelen dokumentum készítése az elmúlt kormányzati ciklus időszakára is visszanyúlik, sőt még korábbra, hisz már a nyolcvanas évek közepén, annak végén is ezek megjelentek.
1985-ben hozott határozatot a magyar Országgyűlés a terület- és településfejlesztés hosszú távú céljairól és feladatairól. Tudjuk mindannyian, a célok alig, vagy csak igen kicsiny részben valósultak meg. De megfogalmazódott az elmaradott térségek felzárkóztatásának a programcsírája, ami a jelenlegi koncepciónak is részét képezi. 1990 után új lendületet kapott a terület- és településfejlesztés ügye, amelynek feltételeit nem kis részben az önkormányzati törvény szabta meg. Elkészültek az ország területi fejlettségéről képet adó jelentések '91 és '92 folyamán. Már ekkor felismerve, hogy az ország egységes területi fejlődésének megalapozásához átfogó területfejlesztési programra van szükség, megindultak kezdetben a nemzeti, később az országos területfejlesztési koncepció kidolgozásának a munkái. E többéves munkával párhuzamosan álltak fel és kezdtek el működni a területi fejlesztés decentralizált intézményei és eszközrendszere. Ezzel párhuzamosan készültek és esetenként módosultak az ágazati koncepciók, kerültek átértelmezésre, átgondolásra a megyei és települési önkormányzatok szerepei.
A háttéranyag, mely előttünk van, szintén többéves munkának az eredménye, nemcsak a KTM-nek és háttérintézetének a terméke, hanem mindazoké a tárcáké, megyei, valamint regionális fejlesztési tanácsoké is, amelyek a folyamatos egyeztetésben ebben a munkában éveken keresztül részt vettek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az MDF nem vitatja, hogy szükséges egy, az ország átfogó távlati fejlesztését megalapozó és befolyásoló dokumentum, ami a hosszú távú fejlesztési célokat, a programok kidolgozásához szükséges irányelveket meghatározza, és a területi tervezés, valamint a területfejlesztés szereplői, így az ágazatok számára is információkat nyújt, és vonatkoztatási alapul szolgál. Az is nyilvánvaló, hogy meg kell határozni azokat az alapelveket, amelyeket a mindenkori kormányzat saját területfejlesztési tevékenysége során követ. Szükséges továbbá részletezni az ágazati fejlesztési politikában érvényesíteni kívánt területi célkitűzéseket, valamint elő kell segíteni a törvény által előírt új intézményrendszert, különösen a megyei területfejlesztési koncepció megfogalmazását és megvalósulását.
Mindezek értelmében, tisztelt képviselőtársaim, az MDF ezúttal is üdvözli, hogy elkészült egy, a fenti célokat szem előtt tartó dokumentum, amely ösztönzi az összehangolt nemzeti területi politika kialakítását, elősegíti a térségi és helyi közösségek területfejlesztési kezdeményezéseit, valamint elősegíti az Európai Unió regionális politikájához való illeszkedést és a regionális együttműködésben rejlő lehetőségek hasznosítását.
Mindennek azonban egy markáns jövőképből kell kiindulnia, ahogyan fogalmaz a koncepció, és ez nem lehet egy ideologizált célállapot képe, hanem stratégiai irányok rendszere, amely a kormányzati döntések során érvényesíthető. Ez a markáns jövőkép azonban a koncepcióban megítélésünk szerint csak töredékesen, elnagyoltan, vázlatosan jelenik meg, és a területfejlesztés egyébként helyeselhető távlati céljai mindenekelőtt a gazdasági fellendülés csak feltételezett üteméhez kapcsolódnak.
A fejlődés elősegítése az ország egész területén, az életminőség és a gazdaság feltételeinek a javítása mint cél a Demokrata Fórum szerint helyeselhető. De mindjárt rá kell mutatnunk arra, hogy az egyenetlen területi fejlődés az eltérő természeti, társadalmi és gazdasági adottságok miatt továbbra is megmarad, és a koncepciónak a kiegyensúlyozott fejlődési modellre tett javaslata ennek csak mérséklését eredményezheti. Viszont egyetértünk azzal, hogy a területfejlesztés alapvető feladata a társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott térségek, az ipari szerkezetátalakítás és a mezőgazdasági vidékfejlesztés térségeinek, továbbá a tartós munkanélküliséggel sújtott térségeknek a felzárkóztatása. Mint ahogy az is vitathatatlan, hogy a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésére területileg differenciált többlettámogatás szükséges.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország természetföldrajzi helyzetéből adódóan a koncepció helyesen emeli ki a nemzetközi és ezen belül a közép-európai együttműködés fontosságát. De megítélésünk szerint nem hangsúlyozza kellőképpen a Kárpát-medence történeti, gazdasági egységét, azt, hogy a határon túli regionális együttműködés fejlesztésében fontos tartalékok rejlenek, amelyeknek a kihasználása nemzeti érdek. Ma már elég sokat hallottunk a prioritáskérdésről, s mint ilyen megítélésünk szerint kiemelt prioritást kell hogy élvezzen.
A koncepció fontos része az ágazatok területfejlesztési szerepének ismertetése és elemzése. Az ágazatok szerepe kiemelkedő fontosságú a mindenkori kormányzat területi politikai célkitűzéseinek a megvalósításában, mert az ágazatok számára rendelkezésre álló források sokszorosan meghaladják a kormányzati területfejlesztési és kiegyenlítési alapok nagyságrendjét. Mindaddig tehát, amíg ezen gazdagabban csörgedező források legalább részben nem kerülnek decentralizált felhasználásra, és az ágazatok területi hatású döntéseire nem gyakorolható számottevő befolyás, a kormányzati területi politika csak korrekciós szerepet játszhat a Magyar Demokrata Fórum megítélése szerint.
Az ágazatok közül kiemelt szerepe van az iparnak és az agrárgazdaságnak. Az utóbbi az egyre inkább jelen lévő vidékfejlesztés terén is rendkívül fontos. A vidékfejlesztés magában foglalja a falvakban, az agrártérségekben lakók életkörülményeinek, jövedelemszerzésének a javítását, a természeti erőforrások megőrzését, a helyi közösségek szerveződésének elősegítését. A gazdasági ágazatok között kiemelt jelentőségűnek ítéli meg a Magyar Demokrata Fórum az idegenforgalmat.
A területfejlesztés szempontjából az MDF számára különösen fontos az infrastruktúrának, ezen belül a humán infrastruktúrának a fejlesztése. A koncepcióban megítélésünk szerint nem jelenik meg kellő súllyal az egészségügyi és oktatási intézményrendszer fejlesztésének a kérdése. A népesség képzettségi, műveltségi szintje, a kiművelt emberfők köre minden társadalom fejlődésének az alappillére. A koncepció csak elvben fogalmazza meg a humán infrastruktúra fejlesztésének legfontosabb feladatait. Kijelenti, hogy mind a közoktatási, mind az egészségügyi fejlesztéseknél arra kell törekedni, hogy alapvető szolgáltatások a lakóhelyen hozzáférhetők legyenek, ezzel is javítva a különböző településtípusokban élők esélyegyenlőségét ugyanakkor nem néz szembe azzal a problémával, hogy az alapvető szolgáltatások túlnyomó része az önkormányzatok hatáskörébe került, melyeknek nem állnak rendelkezésére megfelelő források e szolgáltatások szinten tartásához vagy fejlesztéséhez. Az ágazati érdekek pedig, mint tudjuk, mind oktatási, mind egészségügyi vagy bármely más vonatkozásban lényegében a centralizációs tendenciáknak kedveznek.
A koncepció fontos részét képezi a területfejlesztés térségi dimenziójának meghatározása. A koncepció a nagy régiókból indul ki mint az ország területfejlesztésének alapegységéből.
(11.20)
Megadja az ország regionális tagolását és a régiók sajátságos fejlesztési irányait. Ugyanakkor ellentmondás tapasztalható a koncepció régiókkal foglalkozó munkarésze és a megyei területfejlesztési tanácsok szerepét hangsúlyozó célkitűzések között. A területfejlesztés alapvető intézményeinek - a központi területfejlesztési intézmények mellett természetesen - a megyei területfejlesztési tanácsoknak kell lenniük a mi megítélésünk szerint. A régiók mint a több megyére kiterjedő, átfogó fejlesztési programok keretei játszhatnak szerepet, nem rendelkezvén sem saját forrással, sem saját munkaszervezettel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül összefoglalóan: a Magyar Demokrata Fórum üdvözli a koncepció létrejöttét, mert a területfejlesztési törvény végrehajtásának érdekében megfogalmazza a legfontosabb területpolitikai feladatokat, a nagytérségi területi különbségek mérséklését, az ipari és mezőgazdasági szerkezetváltás elősegítését a válságkörzetekben, a közszolgáltatás színvonalában meglévő különbségek csökkentését a különböző településtípusokban, valamint a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználását. Szükségesnek tartjuk viszont, hogy a koncepció egészüljön ki a humán infrastruktúra, ezen belül az oktatási és egészségügyi intézményrendszer fejlesztési feltételeinek megteremtésével, valamint hogy hangsúlyosan jelenjen meg a középszintű, megyei intézményrendszer fontossága, a decentralizált források arányának növelése, valamint az Európai Unió alapjaihoz illeszkedő cél-, eszköz- és intézményrendszer kidolgozása.
Köszönöm figyelmüket és türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me