DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A H/4960. számú országgyűlési határozati javaslatról, az országos területfejlesztési koncepcióról önkormányzati bizottsági tárgyalása során nem alakult ki parázs vita. A kormány képviselője röviden ismertette a tervezetet, majd reagált az egyetlen felszólalásra, végül a bizottság nagy többséggel - egy tartózkodás és két ellenszavazat mellett - általános vitára ajánlotta a tervezetet. A kisebbségi véleményt képviselőtársam utánam el fogja mondani, önökkel is szeretnék ismertetni azonban két mozzanatot.
"Ez az anyag elsősorban a megyehatárok köré csoportosuló és arra igen komoly erőket összpontosító politikára támaszkodik" - mondja rosszallóan. Később pedig: "A megyei területfejlesztési tanácsokkal való egyeztetésnél nem alakult ki konszenzus." Most akkor támaszkodik rájuk, vagy nem veszi figyelembe a véleményüket?
Nézzük most a kormány képviselőjének az álláspontját! A javaslat készítése során szóban és írásban egyeztettek a megyei területfejlesztési tanácsokkal, a megyei önkormányzatokkal, a megyei jogú városokkal, a gazdasági kamarákkal. Az Országos Területfejlesztési Tanács négyszer tárgyalta, és az ott kialakult konszenzus alapján kerül most elénk általános vitára. Átfogó, komplex anyag, kísérlet az ágazati politikák összehangolására.
Engedjék meg, hogy egy rövid kitérővel a saját véleményemet is ismertessem! Egy ilyen koncepció, ha rövid, akkor túl általános - mondhatnám azt is: kívánsággyűjtemény -, ha pedig túl hosszú, akkor már nem koncepció és nem elég rugalmas. A kezemben lévő közel 200, 170-valahány oldal ezt a két szélsőséget elkerüli. A határozattervezethez egy kétkötetes kiegészítő anyagot mellékeltek, ami kiegészíti, alátámasztja a tervezetet.
Ez az anyag nagyon fontos az EU-csatlakozásunk szempontjából is, hisz olyan programokat, célokat határoz meg, amelyekhez az EU számunkra forrásokat biztosíthat. Területfejlesztési politikánk elsődleges célja azonban nem lehet források szerzése az uniótól. Az országos koncepcióval párhuzamosan készülnek a megyei területfejlesztési koncepciók is, amelyek egyrészt támaszkodnak az országos koncepcióra, másrészt alapját is kell hogy képezzék. Ezt a kettős célt nagyon nehéz elérni. Igyekeznünk kell egy nagyon rugalmas, nyitott rendszert alkotnunk, amely azonban nagyon határozottan ki kell jelöljön bizonyos irányvonalakat, prioritásokat.
Bár nagyon sok egyeztetés és vita után került elénk ez a javaslat, biztosak lehetünk benne, hogy megtárgyalása során még kemény viták elé nézünk. Ilyen vita lesz többek között arról is, hogyan jeleníthetjük meg az NUTS-II közigazgatási szintű, közigazgatási egységekből építkező régiókat, és hogyan tarthatjuk meg a magyar közigazgatás hagyományainak megfelelő, megyei szintű régiók előnyeit úgy, hogy az ne vegye el a teret az alulról kezdeményezett együttműködések, a kistérségi régiók, a város környéki együttműködések vagy a különböző statisztikai régiók határait átlépő együttműködések elől, mint amilyenek például a Tisza-tavi vagy a Velencei-tavi együttműködések, de említhetnénk itt határon átívelő kistérségi együttműködéseket is: a Fertő-tavi, Ipoly-menti vagy Dráva-menti együttműködést.
Szóval, vitára fel, képviselőtársaim, hogy egy mindannyiunk számára elfogadható és az egész ország érdekeit szolgáló területfejlesztési koncepcióról szóló határozati javaslatot fogadhassunk el! Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me