HERBÁLY IMRE

Full text search

HERBÁLY IMRE
HERBÁLY IMRE, a mezőgazdasági bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság megtárgyalta a H/4960. számú országgyűlési határozati javaslatot, és azt 20 igen, 3 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta.
A hozzászólók többsége az 1996. évi XXI. törvényből eredően fontosnak, és egyéb okok miatt szükségesnek tartotta az országos területfejlesztési koncepció elkészítését.
A területfejlesztési törvény rögzíti, hogy a fejlesztés alapját országos és térségi szintű területi tervezési dokumentumok, fejlesztési koncepciók, programok és rendezési tervek képezik. Ezek töltik meg konkrét feladatokkal és tartalommal a törvény általános céljait.
A területfejlesztési koncepció tartalmazza a területfejlesztési politika irányelveit és a hosszú távú prioritásokat. A koncepció a kor követelményeinek megfelelő módszerekkel, alapos, szakmai előkészítéssel, széles körű demokráciával készült. A különböző háttéranyagok tartalmazzák az ágazati feladatokat. A koncepciót megvitatták a megyei területfejlesztési tanácsok, a megyei önkormányzatok, az önkormányzati szövetségek és a gazdasági kamarák is. A koncepció fontos alapja a különböző régiók arányos, kiegyensúlyozott és tervszervű fejlődésének, de az EU-hoz való csatlakozás szempontjából is alapvetően szükséges. A koncepció által felvázolt jövőkép tartalmazza a területi kiegyenlítődés, az innovációs potenciálfejlesztés, -elősegítés feladatait. A törvény végrehajtását segítő koncepció megfogalmazza a területfejlesztés érdekében együttműködő állami, helyi és privát szféra forrásainak együttműködését, az együttműködés fő szabályait.
A bizottság többségi véleményen lévő tagjai ezen pozitívumok elismerése mellett felvetették: a határozati javaslat alapszövege az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény megszületése előtt készült, az ebből eredő korrekciókat el kell végezni. A nemzeti agrárkerekasztal vitája, dokumentumai is hasznosíthatók a határozati javaslat véglegesítésénél.
Az országgyűlési határozati javaslat tárgyában az általános vita újabb alkalmat teremt a terület fejlesztéséért, a mezőgazdaság fejlesztéséért, a regionális fejlesztéséért felelős szakemberek, politikusok, önkormányzati tisztségviselők számára az együttműködési teendők átgondolására.
A területi kiegyenlítődés évek óta a területfejlesztés homlokterében van. A fejlett régiók képviselői félelmüket jelezték a fejlesztésektől való állami távolmaradás miatt. Miközben egyetértés alakult ki a földrajzi, regionális termelési hagyományok ápolása s azok támogatása körül, óva intettek az elmúlt korok termelési módszereinek, települési viszonyainak oktalan támogatása, erőltetett visszaállítása ellen.
A bizottság ülésén kisebbségi vélemény is megfogalmazódott, amelyet nyilván majd azok, akik ezt megfogalmazták, ismertetni fogják. Ők a területfejlesztési koncepciót nem tartották általános vitára alkalmasnak, sőt, azt fejezték ki, hogy az agrárgazdaságról szóló törvény megteszi a mezőgazdaság területén azt, amit az országos területfejlesztési koncepciótól várunk. Sajnos, megalapozatlan megállapítások is elhangzottak a megyei területfejlesztési tanácsok működéséről. Például, hogy a szűkös erőforrások újraelosztásában serénykedve természetesen működési költségekre fognak költeni. Mások a területfejlesztési egység és az önkormányzat mint közigazgatási egység összekapcsolásának az ellentmondásait vetették fel, bemutatva, hogy egy-egy megye - éppen földrajzi adottságaiból eredően - több földrajzi egységhez tartozik.
Anélkül, hogy minősíteném képviselőtársaim felvetéseit, jelzem, hogy azok kellő átgondolása és megfogalmazása után javíthatják a határozati javaslatot, és segíthetik területfejlesztési politikánk megvalósítását, illeszkedésünket Európához.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me