CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A nemrég elfogadott műemlékvédelmi törvény kiemelten kezeli a világörökség részeként számon tartott budai Várnegyedet, de nem mondható el ugyanez a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumról. A KTM magára hagyta az önkormányzatot a Halászbástya megmentésében, a pincerendszerek, a várfalak és a támfalak állagmegóvásában egyaránt.
A Várbazárra hiába különítettek el 350 millió forintot a költségvetésben, a helyreállításra vonatkozó kormányhatározat hiányában ebben az évben ez az összeg már nem használható fel.
A minisztérium felügyelete alá tartozó Műemlékvédelmi Hivatal megtiltja a műemléklakások eladását a bentlakóknak, akik többnyire eredeti tulajdonosok voltak. Ugyanakkor nem költ e lakások felújítására, a műemléképületek állagmegóvására, sokszor elfogadhatatlan körülmények közé kényszerítve azokat, akiket szemforgató módon kirekesztett a tulajdonlásból azzal az indokkal, hogy nem lesz pénzük a karbantartásra.
Az I. kerület önkormányzata a területén lévő műemlékek fenntartására és állagjavítására 1997-ben 227 millió forintot fordított saját erőforrásból, és 33 millió forintot kapott különböző pályázatok útján. A KTM írd és mondd összesen 2 millió forintot fordított ebben az évben a főváros büszkeségére, a világörökség részére.
Ezek után kérdezem, tisztelt miniszter úr: milyen szerepet kíván vállalni a KTM a budai Várnegyed helyreállításában, polgárai életkörülményeinek javításában, történelmünk e csodálatos emlékhelyének megőrzésében? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me