DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium súlyának és az adott szerepnek megfelelően képes és tud a Várnegyed és a Várbazár helyreállítási munkálataiban részt venni. Ez azt jelenti, hogy itt olyan hármas egységről van szó, amelynek fő alappillére természetesen az önkormányzat. Itt is kétfelé kell választani, hiszen mivel világörökségről van szó, a fővárosi önkormányzat is érintett ebben, tehát a kerületi és a fővárosi önkormányzat egyetértésével lehet a feladatokat megoldani.
Ebben az értelemben az elmúlt időben kormányhatározatot fogadtunk el, és a kormányhatározat eredményeként éppen a kerületi önkormányzattal együtt egy Kht. keretében fogjuk a budavári rehabilitációt megkezdeni, amelyre vonatkozón a kormány 2000-ig 4,5 milliárd forintot fogadott el, és 450 millió forint mind '97-ben, mind pedig '98-ban rendelkezésre áll ennek a feladatnak a végrehajtására.
Rendkívüli fontosságúnak tartom azt, hogy egy szisztematikus munkáról van szó, amelyben bizony csak az érintettek egyetértésével lehetséges a probléma megoldása. Itt, sajnos, egyedül hiába szorgalmazunk bármit. Élő példája ennek egyébként a Várkertbazár, ahol lényegét tekintve történt egy megállapodás, de ezt a megállapodást azt hiszem, mi tartottuk be egyedül, amikor az elmúlt évben 30 millió forintot fordítottunk a Várbazárra.
A műemlékingatlanok, amelyeket használnak a lakók egy külön kérdés. Nem hiszem, hogy kifejezetten a Műemlékvédelmi Hivatal ennek az akadályozója (Csóti György: Dehogynem!) abban az értelemben, hogy nem ő a tulajdonosa, bizonyos szabályok betartása azonban nem a hivatal magánügye, hanem egy szoros együttműködés kérdése.
Én tehát azt gondolom, hogy a környezetvédelmi kormányzat lehetőségeihez képest (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kiemelten kezeli ezt a kérdést, és nagyon remélem, hogy ebben az I. kerület, illetve az érintett kerületek és a főváros is hasonlóan jár el a következő időkben.
Bocsánatot kérek, egy mondat: megoldásként azt javaslom, hogy a képviselők bevonásával a kerülettel és a minisztériummal tekintsük át a helyzetet. Gondolom, ez megfelelő megoldást hozna. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me