DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretnék egy fél másodpercig elmerengeni azon, mit jelent az, hogy közpénzek áramolnak magánzsebekbe.
Azért szeretném egy másodpercig a Ház elé idézni ezt a mondatot, ugyanis Magyarországon, azt gondolom, több választás alkalmával kinyilvánítottuk azt, hogy egy szociális piacgazdaságot építünk, ahol alapvetően nem állami tulajdon, hanem magántulajdon fogja meghatározni a gazdaság egész rendszerét.
(15.40)
Amennyire én ezt tudom, ezt valamennyi parlamenti párt, valamennyi politikai erő támogatta. Akkor viszont az a helyzet, hogy ugyanott vagyunk, ahol az előző alkalommal már egyszer erről beszéltünk: elkerülhetetlen az, ha a környezetvédelem céljait magánemberek, társaságok, vagy magánemberek bármilyen típusú társasága, vagy önkormányzatok, vagy más szervezetek a tevékenységükkel megteremtik, akkor ezek támogatásra érdemesek. Én tehát fontosnak tartom világosan leszögezni: ezekből az állami alapokból igenis az adott célhoz kötődően magánemberek, magánemberek által létrehozott gazdasági társaságok is támogatást kapjanak a célhoz kötődően.
Rendkívül fontosnak tartom tehát, hogy itt a célt vizsgáljuk. Nem azt mondom természetesen, hogy nem indok arra vonatkozóan, ha a magánemberek vagy a magánemberek társaságai visszaélnek a lehetőséggel, ott a leghatározottabban fel kell lépni. De úgy gondolom, a magánemberek - abban az esetben, ha a cél megfelelő - támogatásra méltóak.
A képviselő úr is említette, hogy egyrészt ezt a pályázatot az elődöm és az elődöm által működtetett tárcaközi bizottság két alkalommal támogatásra méltónak ítélte a cél alapján. Azért mondom, hogy két alkalommal, mert szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét, hogy az Autó-Híd Rt. részvételével alakult Szupergáz Rt. pályázati úton pb- és földgáz-töltőállomás létesítéséhez '94 márciusában lényegesen nagyobb összegű, 310 millió forintos támogatást nyert. Ezt a támogatást éppen az Állami Számvevőszék által indított vizsgálat alapján természetesen nem folyósítottuk ennek a cégnek, annak ellenére, hogy megítélték.
Ebből is látszik az, hogy a tárca igyekezett a lehetőségeihez mérten az állami források nem megfelelő felhasználását megakadályozni, az Állami Számvevőszék jelzésére megfelelő intézkedéseket tenni. A megfelelő intézkedés ebben az esetben az, mivel a beruházásnak egy jelentős része megvalósult, hogy természetesen a 70 millió forintos támogatás visszatérítésére intézkedtünk. Jelenleg a felszámolási rendszerben - ugyanúgy, mint bárki más - sorban állunk, ami azt jelenti tehát, hogy itt a célokat egyrészt az előző kormányzat, másrészt a tárcaközi bizottság pozitívnak ítélte.
Szeretném jelezni képviselő úrnak, hogy amikor én miniszter lettem, egyáltalán a levegőminőséghez kötődő gázautózást felülvizsgáltattam éppen a kialakult problémák miatt. De még egyszer mondom: nem bírálom előző minisztertársamat, mert úgy gondolom, hogy a cél helyes volt. Más kérdés, hogy a vállalkozás nem tudta megvalósítani a megfelelő, általa ígért környezetvédelmi beruházást, és éppen ezért intézkedtünk a 70 millió forintos tartozás visszafizetése igényére, természetesen egyben az Állami Számvevőszék javaslatának figyelembevételével.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me